Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Kezdődik fiókaszezon, ne vigye haza a talált madarat!

Újbuda   |   2017, április 12 - 11:19
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mit kell tenni ha valaki fiókát talál? Ebben nyútj segítséget a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tájékoztatója.

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ezért fiókamentés témakörében adott ki tájékoztatást a MME. Ebben az időszakban az egyesülethez rengeteg bejelentés érkezik a megmentendő madarakról. Sokan nem tudják, hogy a madárkák többsége nem árvult el, csupán egyedül maradt egy rövid időre. Ezeket a madarakat nem kell befogni, de ha már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb célszerű elengedni. Nem tekinthető általánosnak, hogy egy fióka magától essen ki a fészekből, ez többnyire erős szélben lengedező, esőtől terhelt ágakkal megdőlő fészkeknél fordul elő.

Ha valaki hazaviszi a talált madarat, elszakítja az őt etető és nevelő szüleitől, és szinte bizonyosan csökkenti az elengedését követő túlélési esélyeit. „Fontos, hogy nem akkor vagyunk felelős madárvédők, ha a természeti törvények ellen dolgozva bármi áron meg akarunk menteni minden egyes madarat, fészekaljat és fiókát! Erre csak a végveszélyben levő fajok esetében van szükség, de a legfőbb cél ott is a megfelelő élőhelyi viszonyok helyreállítása” – figyelmeztet az MME.

Újbuda