Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Kezdődik a Héttorony Fesztivál

Újbuda   |   2017, november 8 - 12:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tizenöt éves a csütörtökön induló Héttorony Fesztivál. A Makovecz Imre örökségét ápoló, az építészetet és a népzenét a középpontba állító, idén Bécsbe is eljutó összművészeti rendezvénysorozat első programja a Szent Imre-templomban lesz november 9-én, zárása a Pesti Vigadóban november 20-án.

A 2002-ben indult fesztivált Makovecz Imre halálát követően, 2011 után terjesztették ki az egész Kárpát-medencére. - Számos helyre tudunk olyan programokat elvinni, amelyek egyébként nemigen jutnának el oda - mondta Horváth László fesztiváligazgató az M1 adásában.
A Héttorony keretében idén Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon lesznek kulturális rendezvények. Az idei programok egyik kiindulópontja, hogy negyedszázaddal ezelőtt, 1992-ben készült el Makovecz Imre híres héttornyú pavilonja a sevillai expóra, amely a fesztivál megszületését is inspirálta.
A programok jórészt az építész által tervezett vagy hozzá szorosan kapcsolódó helyszíneken zajlanak és szellemi hagyatékát kívánják bemutatni a közönségnek. A tárlatokat népzenei és világzenei produkciók, valamint kortárs képzőművészeti, táncos, filmes és építészeti műhelyek kísérik.
Horváth László kiemelte, hogy csütörtökön a Budai Ciszterci Szent Imre-templomban a Pro Musica Leánykar hangversenyével veszi kezdetét a sorozat, majd másnap Csíkszeredán a millenniumi templomban folytatódik, ahol Sevilla '25 tervező: Makovecz Imre címmel nyílik kiállítás. Kolozsváron a törökvágási református templomban Makovecz Anna képzőművész Én vagyok a táj című kiállítását lehet megtekinteni november 11-én, valamint a Szent Efrém Férfikar és a Balázs Elemér Group koncertjére is várják a közönséget.
November 13-án a bécsi Hundertwasser Museumban tartanak tárlatvezetést. Ott A magyar organikus mozgalom Kós Károlytól Makovecz Imréig címmel Anthony Gall, Elmúlás a nádtetők alatt - Mezőség elveszett épületei címmel pedig Henics Tamás előadására várják a közönséget. Este Barabás Lőrinc ad koncertet a helyszínen.
- Az építészet sokak szerint a megfagyott zene. A makoveczi terek ideálisak kupoláikkal, faszerkezeteikkel, nagyon jó akusztikájukkal. Idén Pakson és Siófokon csak akusztikus koncertek lesznek, ezeken a programokon a zene eggyé válik a térrel, a közeg elvarázsolódik - fogalmazott a fesztiváligazgató.
Az idei Héttorony zárásaként november 19-én a Fonó Budai Zeneházban makettkiállítást rendeznek Sevilla '25 címmel, majd Czencz József Katedrális - Magyarország Sevillában című filmjét vetítik. A napot ezen a helyszínen Kis Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás koncertje zárja. A rendezvénysorozat a Pesti Vigadóban ér véget november 20-án Dresch Mihály gálakoncertjével. A teljes programsor itt érhető el.

MTI/Újbuda