Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Kerületi programok a klímavédelemért

Újbuda   |   2019, július 9 - 11:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzata kiemelten kezeli a klímaváltozás kérdését. Ez a szempont érvényesül a fejlesztések során is, például a kerületi középületek energiahatékonyságot növelő, ütemezett felújításában és a zöld felületek növelésében.

Újbuda szép eredményeket ért már el zöld programjában: szabadtéri fejlesztések keretében 1,2 millió négyzetméternyi zöld területet alakítottak ki, több mint 20 ezer növényt ültettek el, 142 parcellát osztottak ki közösségi kertekben és több mint egymilliárd forintot fordítanak az intézmények energetikai korszerűsítésére. Az önkormányzat törekszik a megújuló energiaforrások használatának növelésére és gépkocsiparkjában az elektromos autók használatára. A környezetkímélő közlekedés elterjedését elektromos töltőállomások létesítésével igyekeznek segíteni. A készülő Kerületi Építési Szabályzatban (KÉSZ) is megjelennek a klímavédelmi szempontok.

Magyarországon elsőként, 2017-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy csatlakozik a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez. Ehhez kapcsolódóan 2019. március 31-éig elkészült a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP). Ebben a kerület vállalta, hogy 2030-ra negyven százalékkal csökkenti a 2011. évre vonatkozóan meghatározott szén-dioxid-kibocsátást.

Az elmúlt két-három évben több klímaváltozással kapcsolatos EU-s és nem uniós pályázaton vett részt az önkormányzat. Több program is megvalósult, illetve megvalósulhat 2019 és 2021 között az elnyert pénzügyi támogatásoknak köszönhetően. Így az Energiafordulat – Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán című KEHOP-projekt, a Klímaváltozás a Kárpát-medencében, Közös a Felelősségünk! – rendhagyó környezetismereti órák és kerekasztal-beszélgetések Ada testvértelepülésünkön a Környezetvédelem Világnapja (június 5.) alkalmából című projekt, a Klímaváltozás és Duna a Határmenti Régióban – Határmenti Együttműködés Helyi Önkormányzatok és Általános Iskolák Között című projekt, valamint a Helyi klímastratégia elkészítése és komplex szemléletformálás Budapest XI. kerületében, Újbudán című KEHOP-projekt.

A lakossági környezettudatosság ösztönzése érdekében rendezett júniusban kedvezményes LED-izzóvásárt az önkormányzat. A kerületi lakcímmel rendelkezők két helyszínen, az Őrmezei Közösségi Házban, valamint a B32 Galéria és Kultúrtérben kaphattak jutányos áron energiatakarékos izzókat. Az akciót az Újbuda Prizma és a kerületi rendőrkapitányság szervezte, önkormányzati képviselők és munkatársak, köztük Csernus László, Junghausz Rajmund, Gyorgyevics Miklós és Mészáros Ádám segítségével. A megjelentek előadásokat is meghallgathattak arról, hogyan tehetnek a mindennapi életben környezetünk védelméért.

Az idei környezetvédelmi világnap alkalmából ellátogatott a Bükköny utcai Zöld óvodába Hoffmann Tamás polgármester, Molnár László alpolgármester, Csernus László képviselő és Hégli Imre, az önkormányzat környezetvédelmi osztályának vezetője. A kerület rendszeresen támogatja a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban folyó környezettudatos nevelést. A programot a környezetvédelmi osztály az Újbudai Pedagógiai Irodával együtt segíti, a zöld program üzenete ugyanis a részt vevő gyermekeken keresztül jut el a családokhoz.

(Újbuda)