Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Kelenföldi indóház: szerződés már van

Újbuda   |   2022, április 27 - 10:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az EB Hungary Invest Kft. újíthatja fel a Kelenföldi pályaudvar régi épületét, a tervezési és kivitelezési munkálatokat nettó 3 milliárd 666 millió forintból végezné el a győztes ajánlattevő – derült ki az uniós közbeszerzési közlönyből. A beruházás célja a leromlott állapotú, közhasználatú műemlékvédelem alá eső indóház teljes körű épületszerkezeti és homlokzati felújítása, illetve átalakítása új, közösségi funkciók számára.

A nyertessel március 30-án kötött szerződést az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sport­üzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., azaz a kormányzati magasépítési beruházásokért felelős állami szervezet. Azt viszont nem tudni, mikor kezdődik az építkezés, tekintve hogy feltételes közbeszerzésről van szó, amelynek lényege, hogy akkor indul a kivitelezés, amikor lesz rá forrás. A Telex információi szerint nincs erre elkülönített összeg a költségvetésben.
Az 1884-ben épült kelenföldi indóház felújítása egy, tavaly februárban megjelent kormányrendelet szerint lett kiemelt beruházás, a rekonstrukció végeztével az épület a Közlekedési Múzeum kiállítóhelyeként működik majd. A vasúttörténeti kiállítás fő attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz – írta akkor Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum főigazgatója, a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.
– Az épületet kiegészítik egy a vasúti pálya felé nyitott új terasszal, a környezetében vasúti tematikájú játszókertet alakítanak ki. A régi indóház elé egy korabeli gőzmozdonyt állítanak – ismertette Vitézy a Közlekedési Múzeum által kidolgozott elképzeléseket. Lesznek időszaki tárlatok és múzeumpedagógiai foglalkozások is – ha lesz pénz a beruházásra.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöld jelzést kapott a civilektől a saroktelek új koncepciója  

Már csak egy gyerekeket ábrázoló stukkó emlékeztet arra, hogy az Ulászló utca–Zsombolyai utca–Kökörcsin utca által határolt telken egykor védőnői szolgálat működött, a dzsungelre hajazó terület mégis nagy szerepet játszik a helyiek életében. A saroktelek változatos növényzete és élővilága zöld falként védi a környéken élőket a város ártalmaitól. Ezért töltötte el őket aggodalommal, amikor a kétezres évek óta fejlesztésre szánt területről az önkormányzat kimondta, eljött a megújulás ideje. A jelek szerint azonban a civilek igényei kaptak elsőbbséget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.