Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

K.A.S.: új galéria a Bartók Béla úton

Újbuda   |   2014, december 16 - 12:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Új kiállítótér, a K.A.S. galéria gazdagítja a Kulturális Városközpont kínálatát, miután néhány napja megnyílt a Bartók Béla úti kiállítóterem. A Kortárs Alkotók Stúdiója a Váczi utcából költözött Újbudára, mert korábbi helyén értékesítették az épületet. A galéria koncepciója sajátos: korábban felvállalta a fiatal alkotók bemutatkozását, manapság pedig az idősebb generációt szerepelteti.

Nyakas Ilona galériatulajdonos a rendszerváltás után elsők között nyitott kortárs galériát Budapesten, felkarolva ezzel a fiatal, kezdő művészeket. Gyűjtőként az elmúlt évtizedekben sok műalkotást megvásárolt, gyűjteménye mára hatalmasra nőtt. A tulajdonos nem csupán galériát akar üzemeltetni a Bartók Béla út 9-ben, hanem olyan nyitott műhelyt is létrehozna, ahol a fiatalok hozzáférhetnek az évek alatt felhalmozott alkotásokhoz.

Nyakas Ilona, lévén maga is alkotóművész, jól ismeri nemzedéke és a fiatalabb generációk egzisztenciális problémáit, korlátozott lehetőségeit. Ezért is mondta első galériája megnyitóján, „röptetni akarok”. A K.A.S. hírnevét a - festőtanári diplomát szerzett, korábban múzeumban illetve tanárként is tevékenykedő - galériás jó érzéke és a rendszeres kiállítások alapozták meg. Az első hazai Art Expon Jovián György, Koronczi Endre, Gál András, Szilágyi László és Lévay Jenő, a következő évben Konok Tamás, Haász István és Jovián alkotásaival szerepelt a kiállítóhely. Mostani, nyitókiállításán is sok régről ismert alkotó munkája látható.

Nyakas Ilona fontosnak tartja, hogy a galéria nyitott és befogadó legyen, ne határolódjon el semmilyen művészi törekvéstől. - A kölni és a párizsi kortárs művészeti vásárokon szerzett tapasztalatok alapján mindig az általa legjobbnak tartott minőséget, a legmagasabb színvonalat képviseli, nem árul úgynevezett bestsellereket. Mindig is hosszú távban gondolkodott, célja nem a gyors, hanem a biztos, megalapozott siker – mondták róla a megnyitón.

(T.D.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.