Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. kedd, Stefánia

Karrier Klub: magyarok külföldön

Újbuda   |   2017, június 21 - 14:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

Milyen meglepetések érhetnek, ha külföldön vállalunk munkát? A Karrier Klubban három, kinti tapasztalatok után hazatérő fiatal mesélt erről június 12-én a Budai Parkszínpad mellett.

Manapság központi kérdés a fiatalok körében, hogy érdemes-e szerencsét próbálni egy idegen országban. Az egyetemek, főiskolák adnak lehetőséget tanulmányutakra, hosszú távra elhelyezkedni azonban sokkal nehezebb, mint fél évet eltölteni egy külföldi egyetemen. Schumicky Balázs Ausztriában volt regionális értékesítési vezető, de a sikerért meg kellett küzdenie az ottani képzésen. A tizenegy hónap során nemcsak a szaknyelvet kellett elsajátítania, hanem arra is rá kellett ébrednie: egy multinacionális vállalat vezetőjének mindent legalább olyan jól kell tudnia, mint ahogy azt az alkalmazottaitól elvárja.

Balázs a szomszédos országban nem tapasztalt nagy kulturális különbségeket – nem úgy, mint Gőgös Eszter, aki Dubajban volt stewardess. Neki már az is elég nagy elismerés volt, hogy ilyen munkát kapott: háromszázan jelentkeztek, és csupán öten kerültek be. Eszter nehezen szokta meg a kulturális különbségeket, és mint mondta, a rengeteg repülés sem szórakozás, sokszor a szabadnapokon sem lehet aludni az időeltolódások miatt. Szigorú szabályoknak kellett megfelelnie, miközben fontos volt az állandó mosoly, és igazságtalansággal is szembe kellett néznie: az utasok a legapróbb hibáért is panaszt emeltek, ami akár a stewardess állásába is kerülhet.

Fecske András elsősorban nyelvtanulás céljából ment Nagy-Britanniába, szerinte embertípustól függ, kiben mennyire erős a honvágy. Bár nem volt rossz tapasztalata a britekkel, mégis folyton érezte, nem otthon van. A vendéglátóiparban helyezkedett el, és néhány hónap alatt végigjárta a ranglétrát: szakácsból étteremvezető lett. András arra a legbüszkébb, hogy végül elindíthatott egy saját vállalkozást: most üveghajlítással foglalkozik, neonfénydizájnerként dolgozik. Elmondása szerint előfordul, hogy üzleti ügyben külföldre látogat, de huzamosabb időre már nem szívesen költözne ki.

A Karrier Klub előadói nem mindennapi szituációkban is feltalálták magukat, és bebizonyították: külföldön is lehet sikereket elérni magyar állampolgárként. Azt javasolják a fiataloknak, hogy bátran utazzanak idegen országokba, tanuljanak meg minél több nyelvet, lássanak világot, majd térjenek haza, és itthon is kamatoztassák megszerzett tudásukat.

H. S.