Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Kárpátaljaiakkal ünnepeltek a Szent Benedekesek

Újbuda   |   2014, március 16 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Közös műsorban szerepeltek a Szent Benedekesek egy munkácsi iskola diákjaival március 15-én. A két iskola a Határtalanul pályázat keretében kapott lehetőséget arra, hogy betekintsen egymás életébe, szokásaiba és kultúrájába. Az ünnepségen a márciusi ifjak azon dilemmáját vázolták, hogy mi a fontosabb: a karrier vagy a haza.

Az ukrajnai Munkács egyik iskolájából érkeztek cserediákok a Szent Benedek Iskolaközpontba. A két intézmény a kormány Határtalanul pályázatán indult azt a cél kitűzve, hogy megismerjék egymás életét, kultúráját és szokásait. A vendégek tanórákra jártak, városnézésen is voltak, valamint az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján a Szent Benedekesekkel együtt léptek fel az iskola ünnepi műsorában.

Deák István, a Szent Benedek Iskolaközpont igazgatója elmondta, fontos, hogy a program tudatosítsa a diákokban, hogy mit jelent a kisebbségi lét, miközben megismerik azoknak a magyaroknak az életét, akik a határon túl laknak.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta: - A program lényege, hogy ne lehessen úgy elvégezni a nyolc osztályt, hogy legalább egyszer ne jusson el valaki határon túl élő magyar közösséghez. A Határtalanul program keretében ez elmúlt három évben eddig összesen 40 ezer magyar iskolás látogatott az országon túlra, de cél, hogy egy év alatt érjék el a 40 ezres részvételt.

T.D. - ÚjbudaTV (2014. 03. 16.)