Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Kárpátaljáért gyűjtenek

Újbuda   |   2015, június 18 - 08:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Ukrajna területén zajló események, illetve az ukrán gazdasági krízis miatt nehéz sorban élő kárpátaljai magyarok megsegítésére a Fidelitas XI. kerületi szervezete a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve adománygyűjtést indított. A kerület is felkarolta az akciót, Haidar Norbert önkormányzati képviselő, az újbudai Fidelitas választókerületi koordinátora személyesen keresett meg több nagy céget a támogatásokért, így a REGIO JÁTÉK-ot is.

A társaság több száz ezer forint értékben ajánlott fel játékokat, 3 éves kortól 16–18 éves korig. A játékok elsősorban a gyerekeknek szólnak, ugyanakkor Kárpátalján a helyzet elszomorító és súlyos.

A kárpátaljai lakosság komoly nehézségekkel küzd a mindennapok során, az ukrajnai háborús konfliktus erősen kihat az életükre. Nem csak azért, mert a keleti országrészben harcolniuk kell az országért, hanem azért a mert a mindennapi megélhetis is egyre nehezebbé válik. Az ukrán fizetőeszköz a hrivnya rohamos ütemben veszíti el az értékét és a jövedelmek, a nyugdíj, a közigazgatási fizetések képtelenek követni a közüzemi díjak folyamatos emelkedését, az élelmiszerárak inflációját. Ugyanakkor a kárpátaljai magatartást sohasem a pesszimizmus és a panasz jellemezte. A kárpátaljai magyarság szeretne szülőföldjén megmaradni magyar közösségként úgy, ahogyan ezt már több száz éve teszi. Ezért van szükség az anyaországból származó támogatásra.

Az összegyűlt adományok a Magyar Református Szeretetszolgálat segítségével jutnak el a rászorulóknak. A szervezet hónapok óta jelen van az ukrajnai válságövezetben, munkájukról a http://www.jobbadni.hu/ címen lehet további részleteket olvasni.

(Újbuda)

(Képünkön balról jobbra Gál Balázs önkormányzati tanácsadó, Bor Brigitta Újbudai Fidelitas alelnök, Szabó László Újbudai Fidelitas elnök és Haidar Norbert választókerületi koordinátor.)