Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Karmesteri pálca, orgona, hit és család

Újbuda   |   2018, január 19 - 13:03Nyomtatóbarát változatSend by email

Másfél évtizedes szünet után 2017-ben ismét nemzetközi karmesterversenyt rendeztek hazánkban. A Magyar Televízió által közvetített Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen közönségdíjat nyert a huszonhét éves Dobszay Péter, a Szent Angyalok Plébánia orgonistája.

Dobszay Péter 1990-ben született. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, tudását külföldi mesterkurzusokon tökéletesítette. A karmesteri szakma alapjait Hamar Zsolt vezetésével sajátította el, majd a Zeneakadémia Tehetséggondozó Programjába nyert felvételt. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar állandó karmestere, a Dohány utcai Zsinagóga és a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Templom orgonistája. Fellépett már Japánban, Izraelben, Németországban, Svájcban, Csehországban, Romániában, Ausztriában és Macedóniában.

– Változott az élete a kitüntetés óta?

Sok karmesteri felkérés érkezik. Ha nem koncertezem, akkor az íróasztal mögött „ötletelek”, ez a munka magányos része, az előadás a jéghegy csúcsa. Hétvégenként miséken orgonálok. A telefon is sok időt visz el, tegnap 32 hívást fogadtam. De megéri dolgozni: a karmesterversenyen 11 ezer szavazat juttatott a döntőbe.

– Sok kérdést kap az életkorát illetően. Ön szerint is fontos ez?

A tehetség adottság. Egy mű feldolgozásánál lényeges lehet a korból adódó bölcsesség, amely a zenekarban bizalmat kelt. A kottát is kifogástalanul kell ismerni, de ez még nem jelent jó közös munkát. Szükség van arra, hogy a zenét magaménak tudjam, és akár csendben, a fotelben ülve is halljam. A koromra vonatkozó kérdések akkor zavarnak, ha ebből felületes tudásra következtetnek.

– A karmestert mindenki tiszteletet parancsoló személynek látja, de azért szükség van humorra is? Mi teszi a karmestert jó karmesterré?

Nem csupán ismerni és hallani kell a darabot, sok más információra van szükség. Hasznos a jó kommunikációs képesség és logisztikai érzék, hogy a különböző programokat, helyszíneket össze tudjam szervezni. A zenekari munkát valóban „megdobja” a humor, ez azonban darabfüggő.

– Ki a mintaképe?

Carlos Kleiber, akit a legfantáziadúsabb konduktornak tartok. Korszakalkotó ötletekkel és rugalmassággal dolgozott. Egy művet nem csak a kottához híven lehet dirigálni, alkalmazkodni kell a koncertterem akusztikájához, a zenekarhoz, a közönséghez.


– Karmesteri pályafutása előtt orgonistaként vált ismertté. Sokat játszik a Szent Angyalok Plébánián?

Minden vasárnap az ottani gyülekezeti kórust kísérem, egy-egy este pedig zenekarokat. Három éve játszottam először a plébánián: Szederkényi Károly atya hívott meg. Magyarországon Kürthy András operarendező után neki van a második legnagyobb operagyűjteménye. Katolikus családból származom, a vallás nagyban hozzájárul a templomi zenéléshez és az átlényegüléshez.


– Hogyan hat önre a plébánia atmoszférája?

A felújítás előtt a szentély mögött egy festetlen betonfal állt, a padok helyett pedig székek voltak. Később a nemzetközi hírű Marko Ivan Rupnik római pap vezetésével elkészült a mozaik, az üléseket impozáns padsorokra cserélték. Az új környezet, a tárgyak és az illatok mind hatottak rám. Emelik a vallásos érzületet, így a zenélés is más lesz.


– Munkának tekinti, amikor a templomban játszik?

Inkább szolgálatnak. Szeretem azt, amit csinálok, soha nem érzek monotonitást.


– Szereti a könnyűzenét?

A swing és az 1930-as évek big bandjeinek hangzása közel áll hozzám, és szeretek mindent, ami olasz: a tájakat, az ételeket, az operát, sőt, a nápolyi dalokat is Pavarotti előadásában.


– Kisfia, Lackó két és fél éves, kislánya, Anna pár hetes. Felesége szintén zenész. Mit ad önnek a család?

Feleségemmel, Ilussal kölcsönösen számíthatunk egymásra, az értékrendünk és a céljaink közösek. Ilussal szebb és jobb a világ, könnyebb csak a jóra koncentrálni. Lackó nagyon szeretetre méltó kisfiú, és „olyan szövege van...”. Okos, érdeklődő, karácsonyra megkapta a hőn vágyott első hegedűjét. Anna kiegyensúlyozott, szép baba. Ilussal most már el sem tudjuk képzelni a mindennapokat nélkülük. Amikor elutazom, nagyon hiányoznak.


– Ha választás elé kerülne, mi mellett döntene: orgona vagy karmesteri pálca?

Egyértelmű: karmesteri pálca.

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny A 2017-ben újrainduló Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen 35 országból 185 tehetség mérte össze tudását, a fordulókat a Magyar Televízió közvetítette. Az esemény védnöke Lady Valerie Solti, Solti György özvegye volt.

T. K.