Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Jutalom: elismerés a kerületi tűzoltók munkájáért

Újbuda   |   2014, május 6 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email
A tűzoltókat védő Szent Flórián napja alkalmából Újbuda polgármestere jutalmakat, kitüntetéseket és egy új terepjárót adott át a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság állományának. A kerületi tűzoltók a statisztikák szerint a legjobbak között vannak, ezért is növeli az önkormányzat minden évben a nekik szánt juttatásokat.

Újbuda azért is szerethető kerület, mert a rendvédelmi szervek kiváló munkájának köszönhetően a lakosság biztonságban érezheti magát - mondta Hoffmann Tamás polgármester az Újbudai Tűzoltóparancsnokság Tas vezér utcai bázisán rendezett ünnepségen. A kerületi tűzoltók eredményei között említette a Fadrusz utcai tűznél végzett sikeres mentést és a Köbölkút utcai általános iskolában talált 100 kilogrammos bomba hatástalanításában való részvételt.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szerint is rendkívül aktív, szorgalmas és jól felkészült állomány az újbudai. Pócsik Attila alezredes, a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője kiemelte, hogy a XI. kerületi parancsnokság 2013-ban több mint 700 vonulást teljesített, ami napi két vonulással számítva országos szinten is soknak számít. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felmérése szerint a Dél-budai kirendeltség áll az első helyen a kirendeltségek között, a fővárosban pedig a legjobban teljesítő tűzoltóság az Újbudai. Idén az év tűzoltója - Magyar László törzszászlós - is a kerületi állományból került ki.

A polgármester elmondta, Újbuda kötelességének érzi a szervezet segítését, ezért 2011-ben csaknem 15,5 millió forinttal támogatták a tűzoltóság infrastrukturális fejlesztéseit, a dolgozók munkakörülményeinek javítását és az épület felújítását. Emellett az önkormányzat több alkalommal is 2 millió forintos jutalommal járult hozzá a testület tagjainak elismeréséhez, és másfél millió forinttal támogatja a kismotorfecskendő versenyen való részvételt, amelyen a kerületi tűzoltók mindig dobogósok.

A rendezvényen a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság készenléti szolgálatot teljesítő állományának 10 tagja kapott jutalmat. Ők mind a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség állományában teljesítenek szolgálatot. Az elismerést kiemelkedő szakmai tevékenységükkel, segítőkész magatartásukkal, szorgalmukkal érdemelték ki. Idén az önkormányzat összesen 4 millió forintnyi jutalmat oszt szét a kerületi tűzoltók között. Ezen kívül az önkormányzat 5 millió forintos adományt nyújt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-budai Kirendeltségének. Ebből 4,1 milliós az a Dacia Duster terepjáró, amit árvízi vagy hóhelyzetben használnak majd felderítésre az újbudai tűzoltók, a fennmaradó mintegy 900 ezer forintot technikai felszerelésre, klímaberendezésre fordítják. Az újbudai parancsnokságon állomásozó jármű kulcsait Hoffmann Tamás polgármester nyújtotta át.

A rendezvényen átadták a képviselő-testület által odaítélt "Újbuda közbiztonságáért" kitüntetést is. A cím olyan elkötelezett személyeknek, rendőröknek, tűzoltóknak, polgárőröknek, az Újbuda Közterület-felügyelet dolgozóinak, illetve civileknek adható, akik jelentős mértékben hozzájárulnak a kerület biztonságának megteremtéséhez és annak fenntartásához. Az idei két díjazott Trombitás Zsolt a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitányság Kapitányságvezető-helyettese (ő a múlt héten vette át kitüntetését), és Busch Ferenc tűzoltó főhadnagy, aki a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség XI. Kerületi Tűzoltó parancsnokságán 2001. óta teljesít szolgálatot.