Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. hétfő, Petra

Jól kezdte a jéghokiszezont a MAC HKB Újbuda

Újbuda   |   2021, november 11 - 09:41
Nyomtatóbarát változatSend by email

Rendes játékidőben idén még csak a Csíkszereda tudta legyőzni az újbudai jégkorongcsapatot, de Kangyal Balázs vezetőedző árnyaltan látja a helyzetet. Sok alapember távozott ugyanis az előző szezon végén a MAC HKB Újbudától, és pótlásukat nem tudták tökéletesen megoldani. Mindenesetre reménykeltő, hogy az új gárda a DVTK és a Debrecen ellen nyerni tudott idegenben, topcsapatokkal szemben képes meglepetésekre és lapzártánkkor az ERSTE Liga tabellán tíz győzelemmel a negyedik helyen áll.

• Mi történt a nyáron? Miért változott ilyen mértékben a játékoskeret?
Már tavaly is sokkal kevesebb pénzből gazdálkodhattunk, mint az átlag, idén még 20 százalékkal beljebb kellett húznunk a nadrágszíjat. Az előző szezonban lőtt 130 gólból 80 vagy 90 nincs a klubban, mert a gólszerzők távoztak. Elment Sofron István, Brance Orbán, Nagy Krisztián, sokan a fiatalok közül is. Lőczi Árpi Dunaújvárosba ment, Terbócs Pisti Székesfehérvárra, Kedves Ricsi abbahagyta. Az átigazolóknak olyan anyagi feltételeket biztosítottak új klubjuknál, ami számukra mindenképpen továbblépést jelentett, szakmai szempontok alapján is. Mi pedig próbáltunk új csapatot építeni. Hoztunk egy-két külföldit, és beépítettünk jó pár fiatalt az akadémiáról. Az előző szezon újoncai most előreléphettek, eredményesen játszanak. Összességében sokkal kevesebb pénzből – a lehetőségekhez képest – próbáltunk ragaszkodni az elvekhez, és sok fiatallal igyekeztünk ütőképes gárdát formálni.


• Kik a MAC új légiósai?
Az amerikai Trevor Gootch tavaly az Alpesi Ligában szerepelt egy olasz csapatnál, ahol házi gólkirály volt. Marc Stevens a kanadai egyetemi bajnokságból érkezett, és van egy cseh játékosunk, Jakub Izacky, aki Debrecenből igazolt át hozzánk. A Ferencvárostól visszajött a MAC-hoz Tóth Ricsi és Tóth Gergő. Úgy gondolom, mindent összevéve jól sikerült pótolnunk a távozókat.


• Melyek voltak a legfontosabb szempontok az új játékosok kiválasztásánál?
Egyrészt sokan megkerestek, ez köszönhető a tavalyi teljesítményünknek is. Másrészt igyekeztem olyanokat berakni, akiknek van kötődésük az együtteshez, vagy az utánpótlásban már dolgoztak a kezem alatt. A külföldieknél pedig az volt a döntő, hogy milyen szezont zártak, mennyire tudnak majd meghatározó játékossá válni az ERSTE Ligában, de legfőképpen a pénztárcánk mélysége döntött itt is. Mi nem tudunk azokról a polcokról választani, mint a topklubok, ezért főleg az egyetemisták közül válogattunk, akikben ég a bizonyítási vágy.


• A szezon a nehézségek ellenére jól indult. A rendes játékidőben a MAC HKB-t idén sokáig senki sem tudta legyőzni. Ez elégedettségre ad okot, nem?
Nem vagyok csalódott. Elégedettségem azonban nem az eddig elért eredményekből fakad, hanem abból, hogy a mutatott játék képe határozottan jó. A környezetemből is pozitív visszajelzéseket kapok, más kluboktól is. A srácok nagyon igyekeznek, és próbálnak felnőni a feladathoz, ez látszik. Persze nagyon örülök, hogy eddig a legtöbb meccsen pontot szereztünk, de még kemény mérkőzések várnak ránk. Senki nem várja tőlünk, hogy így fog végigmenni ez a szezon. Ha odatesszük magunkat, jól dolgozunk, akkor sikerülhet az első nyolc közé beverekednünk magunkat. A cél, hogy ott legyünk a playoffban, és ott igyekezzünk minél tovább jutni. Ez igazán jó kihívás a MAC-nak, amely jelenleg a második legfiatalabb csapat ebben a ligában.


• Mennyire szoktak össze a fiúk? Képesek meglepetésgyőzelmekre?
Csak most kezdődött a szezon, keressük a legmegfelelőbb rendszert, összeállítást, Majd a nehézségek mutatják meg a gárda erősségeit, amelyekre építeni lehet, és a hiányosságait, amelyeken javítani kell. Egy biztos, aki sokat dolgozik, az képes előrébb jutni.


• Azért a Debrecen és a DVTK ellen idegenben elért győzelem nem csak a szerencsén múlott...
Az a két meccs valóban jól sikerült, látni kell, hogy a DVTK légiós kontingense még nincs tele, ők is sok fiatallal dolgoznak. A Debrecennél pedig alapemberek hiányoztak, például Hetényi Zoli. Így tudtunk dominálni, és nyerni ellenük, ám ez nem jelenti azt, hogy a következő összecsapásoknál ez ugyanígy lesz. A kapufáról kifelé és befelé is pattanhat a korong, most nekünk többet pattant befelé, de nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy ez így legyen, és ez mindenképpen a fiúk érdeme.

D. B. S.

Az Erste Ligában egy kemény hétvégét is sikerrel vett a MAC HKB Újbuda. Úgy volt, hogy öt nap alatt a négy topcsapatból hárommal kell megküzdeniük, de a Brassó koronavírus-fertőzések miatt kénytelen volt lemondani a szereplést, így „csak” a Gyergyóval és a Csíkszeredával kerültek szembe a morcos medvék. Az újbudai együttes sérülések miatt nem számíthatott kulcsemberekre: Dóczinak korábban eltört a lába, Tóth Ricsinek elszakadt a válla, Kreisz Brúnó arcát pedig négyszer műtötték. Helyükre Kangyal Balázs 2002-ben vagy 2003-ban született fiatal játékosokat hívott be, de megcsinálták a csodát. A magabiztos Gyergyó ellen ugyanis fordítani tudtak, és 5-4-re hozták a mérkőzést. Az éllovas Csíkszereda a Tüskecsarnokban simán nyert, ám az újbudai csapat a Brassó ellen elmaradt mérkőzést győztesként írhatta jóvá, így 30 ponttal negyedik a 37 pontos Csíkszereda, a 34 pontos Gyergyó és a 31 pontos FTC mögött.