Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Játszóteret kap Tóváros

Újbuda   |   2022, május 10 - 09:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Malomjáték, mászófal és régészeti homokozó is lesz a tóvárosi lakópark új játszóterén, amelyet várhatóan nyár elején adnak át. A beruházásra nagy szükség volt, hiszen ez Újbuda egyetlen olyan lakott területe, ahol eddig nem épült játszótér.

A trambulin, a dodekaéder mászóka és a csúszda már stabilan áll a tóvárosi lakópark mellett épülő játszótéren, de még akad munka a területen. A környék 670 lakásának 2000 lakója alig várja a fejlesztés befejezését, hiszen a 2007 körül benépesülő lakóparknál eddig nem volt hol játszani a gyerekekkel. A munkálatokat a helyszínen ellenőrző Hintsch György alpolgármester elmondta, a tervezésnél nagy gondot fordítottak a zöldítésre, mert az ezer négyzetméteres játszótér sík, kietlen területen létesül. A kerítés mentén rengeteg cserjét ültetnek, a nagy, padként is szolgáló keretekbe pedig előnevelt tölgy-, fűz- és dísz­fák kerülnek, összesen tizenkettő.
A játszótér jelentős része óriási homokozó, a másik fele pedig ütéscsillapító gumiborítást kap. A területre a közismert eszközök mellett olyan játékokat is telepítenek, mint az ugróiskola, a malomjáték, vagy a régészeti homokozó, amelynek aljában a kivitelezők régészeti leleteket rejtenek el, ezeket a gyerekek áshatják majd ki. Mint Bába Szilvia helyi önkormányzati képviselő elmondta, külön játéktér fogadja majd a kicsiket, illetve a nagyobbakat. A piknikasztaloknál akár szülinapozni is lehet, a gyerekek pedig minimászófalon gyakorolhatják képességeiket. A képviselő tavaly ősszel a játszótér környékének zöldítése érdekében öt fát ültetett el a kerítésen kívül, a Pilisi Parkerdőtől kapott kőrisfák néhány év múlva árnyékot adnak majd. A Tóvárosi játszóteret május végén–június elején adhatják át.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöld jelzést kapott a civilektől a saroktelek új koncepciója  

Már csak egy gyerekeket ábrázoló stukkó emlékeztet arra, hogy az Ulászló utca–Zsombolyai utca–Kökörcsin utca által határolt telken egykor védőnői szolgálat működött, a dzsungelre hajazó terület mégis nagy szerepet játszik a helyiek életében. A saroktelek változatos növényzete és élővilága zöld falként védi a környéken élőket a város ártalmaitól. Ezért töltötte el őket aggodalommal, amikor a kétezres évek óta fejlesztésre szánt területről az önkormányzat kimondta, eljött a megújulás ideje. A jelek szerint azonban a civilek igényei kaptak elsőbbséget.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.