Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 7. csütörtök, Apollónia

Japán babák az Újbuda Galériában

Újbuda   |   2019, november 21 - 13:40
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tóth-Vásárhelyi Réka japán antik kokesi gyűjteményének és Rácz Ibolyával közös, Kokesi, a japán fababák világa című könyve bemutatójának adott helyet az Újbuda Galéria november 19-én. Az eseményre a százötven éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatok évfordulója alkalmából került sor.

A japán kultúra szimbólumaként is emlegetett kokesi babákat bemutató tárlat megnyitóján Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete és Barabás Richárd, Újbuda kultúráért felelős alpolgármestere is részt vett. Sato Kuni méltatta az alkotó munkáit, háláját fejezte ki a japán kultúrát népszerűsítő tevékenyégért. Barabás Richárd kiemelte, a rendezvény különleges színfoltja az újbudai kulturális eseményeknek és tisztelgés a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok százötvenedik évfordulója előtt is.

A kokesi művészet legjelentősebb magyar képviselője, Tóth-Vásárhelyi Réka már több rangos díjat elnyert babáival az ázsiai szigetországban. Az Újbuda Galériában ezúttal nem saját munkáiból, hanem a hosszú évek során összegyűjtött, Japánból származó kollekciójából nyílt kiállítás. Az esemény egyben könyvbemutató is volt, a Rácz Ibolya és Tóth- Vásárhelyi Réka szerzőpáros nemrég egy színes, képekben gazdag könyvben foglalta össze mindazt, amit tudni érdemes a különleges japán babákról.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Zöldítésben kiválóra vizsgázott az Allee a BREEAM minősítésén  

Az Allee már évek óta tudatosan alakítja egyre zöldebbé az épületét, illetve annak működését, és most a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen és elsőként nyerte el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.