Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Ivartalanítási program indul Újbudán

Újbuda   |   2022, június 15 - 09:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Házi kedvenceink sok örömet adnak a hétköznapokban, ám számos kihívást is tartogatnak: áldozni kell a kutyák, macskák egészségére, figyelembe kell venni a szükségleteiket, vagy meg kell küzdeni a nem kutyások rosszallásával. Az önkormányzat a felelős állattartásról indít tájékoztató programot, amelynek fontos része a felesleges szaporulatot fékező ivartalanítási akció.

– Ősztől a lakosság kedvezményesen tudja igénybe venni az állatorvos által végzett ivartalanítást – tájékoztatott Bakai-Nagy Zita alpolgármester az ÚjbudaTV-ben. Az önkormányzat a 40 ezer forinttól induló műtéti beavatkozás 50 százalékát finanszírozza, de a rászoruló gazdáktól nagyobb terhet vállal át. – Az egyre növekvő árak mellett az állatok tartása, élelmezése, chipeltetése, gyógyítása nagyon költséges. Emellett sok bejelentést kapunk, hogy lakótelepi kóbor vagy csak kiengedett macskák, kutyák megellenek, és nincs, aki gondoskodjon róluk – érvelt a támogatás szükségessége mellett az alpolgármester. Hozzátette: mivel a házi kedvenc boldogságot okoz, könnyíteni szeretnének a gyerekes családok terhein, de az akcióval az idősebbekre is gondolnak, akik kutyát, macskát fogadnak be, mert ilyenkor fokozottan felmerül a nem kívánt szaporulat lehetősége. Az önkormányzat életében most először indul ilyen akcióprogram, amit a tervek szerint minden évben megismételnek.
– Ha az állat gazdája tudja, hogy kutyája nem jön vissza a hívásra, akkor bizony rövid pórázon kell tartani, a kutyapiszkot pedig össze kell szedni. Ha pedig támadásra hajlamos az eb, akkor szájkosárral kellene sétáltatni, még akkor is, ha ez törvényileg nem kötelező – vázolta fel a sétáltatás során felmerülő konfliktusok megoldásait Rádi Károly. Az önkormányzati képviselő szerint ugyanis mindig az állattartó felelőssége eldönteni, illetve mérlegelni, mi az, amivel a békés egymás mellett élés megoldható. Úgy véli, kisebb konfliktusok csak a belvárosban vannak, Újbuda alapvetően nagyon élhető hely ebből a szempontból is: sok a kutyafuttató, ahol zárt helyen lehet lemozgatni az állatokat, illetve vannak kutyasétáltatásra kijelölt területek.
A teljes beszélgetést megtekinthetik az ÚjbudaTV műsorán, illetve Youtube-­csatornáján.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.