Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Itt várható idén a legtöbb ingatlan-adásvétel

Újbuda   |   2018, február 7 - 12:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A XI., XIII., XIV. kerületek és Szigetszentmiklós, vidéken Debrecen, Szeged és Pécs húzzák majd az ingatlanpiacot.

A jelenleg rendelkezésre álló adatokból készített becslést az Otthon Centrum az idei évre várható adásvételekről. A fővárosban 35 ezer tranzakcióra számítanak, azon belül a legtöbb tranzakcióra a XIII., XI. és XIV. kerületekben. Az agglomeráció járásai közül a Szigetszentmiklósiban pörög majd leginkább a piac, a vidéki megyei jogú városok közül pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

„Idén a tavalyihoz hasonló dinamikát várunk. A legtöbb tranzakció továbbra is a nagyvárosokban, a környező településeken és a főváros belső kerületeiben várható. Számításaink szerint Budapesten nem fog tovább nőni a tranzakciószám” – véli Soóki-Tóth Gábor, Otthon Centrum elemzési vezetője. 2015 óta az adásvételek számában kismértékű csökkenés volt itt érzékelhető. Ennek a tendenciának a folytatódása alapján 2018-ban Budapesten várhatóan 35 ezer lakást értékesítenek (2017: 35,5 ezer).

Ez a 2015. évi 39 ezer adásvételhez képest kb. 10 százalékos csökkenést jelent három év alatt. „Mindez nem meglepő figyelembe véve a vándorlási statisztikákat. Az elmúlt két évben ugyanis megfordult a trend, és újra egyre többen költöznek ki az agglomerációba” – tette hozzá az elemzési vezető. Több évre visszamenőleg a fővárosi agglomeráció, illetve egyes nyugat-magyarországi járások a népesség belső vándorlásának nyertesei. A kiköltözési trend azonban továbbra sem veszélyezteti a fővárosi kerületek vezető szerepét a tranzakciószámok fajlagos, azaz lakónépességre vetített értékét tekintve.

Budapesten abszolút értékben a XIII. kerületben várható a legtöbb tranzakció (3200), míg a XI. és XIV. kerületben körülbelül 3000 adásvételre számítanak. A belvárosi kerületekben 1500-2500 tranzakció várható, az V. kerületben azonban méretéből fakadóan csak 730. A budai oldalon a legtöbb adásvétel a XI. kerületben lesz (2900), míg a III. kerületben több mint 2000 várható. A kisebb méretű I. valamint XXII. kerületben félezer adásvétel valószínűsíthető. A külső pesti kerületek közül várhatóan a IV. kerületben lesz a legtöbb adásvétel (1900 darab), míg a XXIII. kerületben a legkevesebb, mindössze 200 várható. Ezek az értékek nagyon hasonlóak a tavalyi számokhoz, de a belvárosi kerületek többségében mintegy 50 adásvétellel kevesebb várható idén, mint a tavaly.

A 2018-ban várható adásvételek száma 1000 lakosra vetítve

A vidéki megyei jogú városok esetében a legtöbb tranzakció Debrecenben várható (3850), majd Szeged és Pécs következik a sorban 3450 tranzakcióval. A legkevesebb adásvétel Szekszárdon várható (650 darab), ugyanis a rendelkezésre álló utolsó tényadat alapján egy év alatt a gyengén teljesítő Salgótarjánban 40 százalékkal nőtt az adásvételek száma, megelőzve ezzel a hasonló méretű Tolna megyei székhelyet. Miközben néhány kisebb városban a lakáspiac jelentős bővülése figyelhető meg, addig Győrben és Debrecenben inkább a stabilitás éve lesz 2018.

A fővárosi agglomeráció járásai közül a legtöbb tranzakció a szigetszentmiklósi járásban várható (2100). Az Otthon Centrum nem vár növekedést a Budakeszi, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járáshoz tartozó településeken, mely elsősorban a térségben tapasztalható, más agglomerációs körzetekhez képest magasabb árakkal indokolható.

A leggyengébben teljesítő térségek sorában nem várható változás idén: továbbra is az ország északkeleti és délnyugati szélén elhelyezkedő, nagyobb várost nélkülöző járásokban lesz a legkevesebb adásvétel. Észak-Magyarországon a bélapátfalvai, csengeri, hegyháti, szikszói, putnoki, valamint délnyugaton a sellyei, bólyi és csurgói járás esetében alig több mint 100 tranzakció várható 2018-ban.

forrás:hvg.hu