Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 5. hétfő, Vilma

Itt az ősz, itt a nátha

Újbuda   |   2022, szeptember 30 - 15:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

– A két-három évesek évente 10–12 alkalommal is megbetegedhetnek – mondta lapunknak dr. Fodor Marianna gyermekorvos. A nyári szünet után a közösségbe visszatérő bölcsődések, óvodások immunrendszere a gyorsan terjedő kórokozók miatt csak hosszú hónapok alatt erősödik fel. A prevenciót viszont soha nem késő elkezdeni, legyen szó házi módszerekről vagy patikai szerekről.
– Fontos a napi többszöri kézmosás, a rövid, gyakori szellőztetés és az egyszer használatos zsebkendő. Még jobb, ha a gyermek megtanulja, hogy a kezébe tüsszentsen, és azt utána megmossa – tette hozzá az orvos. Az egészséges táplálkozás is lényeges. A zöldségekben és gyümölcsökben sok immunerősítő vitamin, ásványi anyag és nyomelem van, önmagukban azonban nem elegendők a megfelelő immunvédelem kialakulásához. Javasolt tehát a megemelt C-vitamin: az első tüsszentések után a napi adag triplájára is növelhető. Ez a milliliterenként 100 milligram C-vitamint tartalmazó cseppeknél 30 cseppet jelent, amit napi többszöri alkalomra elosztva érdemes beadni. – A C-vitamin rövid távon a szervezetben nem rakódik le, hosszú távon viszont vesekövet okozhat – tette hozzá dr. Fodor Marianna. A zsírban oldódó D-vitamin szintén elengedhetetlen az immunrendszer működéséhez. Ezenfelül az első orrfolyástól lehet sós tengervizes orrspray-t használni, amely párásítja a beszívott levegőt, és ajánlott a hidegpárásító készülék is. Torokgyulladásnál a vírusok és egyéb kórokozók nagy része a fertőtlenítő fájdalomcsillapítók hatására elpusztul. A doktornő itt nem javasolja a spray-t: „a gyermek megijedhet, és a permetet félrenyelheti”.
Ősszel a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések is igen gyakoriak. Kisgyerekek esetében a heves hányás és hasmenés a nagymértékű folyadékveszteség miatt kiszáradáshoz vezethet. Ha a gyermek levert, száraz a nyelve, nagyon sokat alszik és kevés a vizelete vagy egyáltalán nincs, akkor azonnal kórházba kell vinni, hogy szükség esetén infúzióval helyreállítsák a folyadékháztartást. Tízpercenként kiskanállal adagolt hideg vízzel is érdemes itatni. A probiotikumok a bélflóra egyensúlyának megtartásában segítenek, a betegség után két hétig is lehet adni őket. Egyes gyermekek pár nap alatt meggyógyulnak, míg mások akár két hétig is elhúzhatják.
A láz egy természetes védekező mechanizmus, a betegség „ellensége”. Az életfunkciók felgyorsulása, a szaporább pulzus és anyagcsere a vírusok pusztulását eredményezheti. A lázcsillapítást egyes gyermekorvosok csak 38 fok fölött javasolják. 10–12 éves kor alatt tilos aszpirint vagy aszpirinszármazékot használni, mert súlyos agyi és májkárosodát okozhat; dr. Fodor Marianna aszpirinadagolás miatt bekövetkezett halálesettel is találkozott már. A magasabb láznál érdemes a törzset borogatni – hangsúlyozottan nem a kezet és a lábat –, vagy ülőfürdőt készíteni, amelyet 38 fokról kell fokozatosan visszahűteni. A priznic, vagyis a hidegvizes borogatás nem tanácsos.