Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Itt a takarítási szezon

Újbuda   |   2014, április 7 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tart az önkormányzat tavaszi nagytakarítási programja. Ennek során az Újbuda Prizma parkfenntartó részlege az egész kerületet megtisztítja a télen felhalmozódott kosztól, valamint a zöld hulladéktól és szeméttől. A munkában a lakosság is részt vesz: minden évben civilek, egyházak és iskolák csatlakoznak önkéntesen a szemétszedési mozgalomhoz. Legutóbb a Bárdos iskola diákjai takarították ki iskolájuk környékét.

Idén március 24. és április 11. között tart a Tisztaságot Újbudán elnevezésű kerületi program. Az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársai ilyenkor összeszedik a szemetet, lehullott faleveleket, gallyakat, ezt követően pedig takarítógépekkel eltüntetik télen lerakódott sarat és koszt az útpadkáról.

A társaság idén is számít a lakosságra, ezért a parkfenntartó azt kéri, hogy aki teheti rakja rendbe környezetét és működjön együtt a cég munkatársaival, akik a hulladék feldolgozásában és elszállításában segítik őket. A kijelölt időpontokban házhoz megy az aprítógép, amely szállítás előtt ledarálja az ágakat. Ezáltal nemcsak kisebb lesz a hulladék térfogata, hanem talajjavító komposztnak is felhasználható. Az előző évekhez hasonlóan idén is több száz komposztáló keretet oszt szét az önkormányzat a kerületben. A Prizma a veszélyes hulladékokat is összegyűjti: az elektronikai szemetet, a vegyszereket, festékeket, akkumulátorokat és elemeket öt helyszínen lehet leadni. Lőrincz Gergely, az Újbuda Prizma ügyvezetője elmondta, hogy a parkfenntartó munkatársai a kerület lakott belterületén belül mindenhová eljutnak.

A Bárdos Lajos Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tanulói a lágymányosi iskolaépületet, a környező parkokat és játszótereket tisztították meg. Munkájukhoz a kerület vezetői és sztársportolók is csatlakoztak. Seprűt ragadott például Horváth Gábor és Bóta Kinga világbajnok és olimpikon, kajakozó, Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István sportállamtitkár. Hoffmann Tamás elmondta, idén több iskolát sikerült bevonni az önkéntes akcióba, ami a legjobb módszer arra, hogy széles körben elterjedjen a környezettudatos szemlélet.

T.D. - ÚjbudaTV