Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 26. szombat, Virág

Itt a jelentkezés ideje a középiskolai központi írásbelikre

Újbuda   |   2015, december 2 - 12:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

December 8-ig kell jelentkezniük azoknak az általános iskolai tanulóknak, akik középiskolai felvételihez központi írásbeli vizsgát szeretnének tenni. A kérelmet azon középiskolába kell benyújtani, ahol a vizsgát le kívánják tenni.

Az Oktatási Hivatal közleményében kifejtette: a középiskolák közel fele egyáltalán nem tart felvételi vizsgát a 2016/2017. tanévre való felvételi eljárás keretében. Ezek az intézmények az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolják, illetve veszik fel a tanulókat.
Mintegy 410 középiskola írta elő valamely feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeli felvételi vizsgán. Amelyik tanuló úgy tervezi, hogy februárban majd ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, annak mindenképp részt kell vennie a központi írásbelin.
Jelezték: a középfokú felvételivel és ezen belül a központi írásbeli felvételi vizsgákkal kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján - www.oktatas.hu - a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2015/2016. tanév) menüpontban.
Itt megtalálhatók a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények listái, és letölthetők a vizsgákra való jelentkezési lapok is.
A központi írásbelit szervező iskola minden hozzá forduló tanuló jelentkezését köteles fogadni. Egy tanuló csak egy középiskolába jelentkezhet vizsgára.
A központi írásbeli vizsgákhoz a feladatlapokat a vizsgák típusa és az évfolyamok szerint külön-külön bizottságok készítik el. A magyar nyelvből és matematikából készített központi írásbeli vizsgatesztek elsősorban nem tantárgyi, lexikális tudást mérnek, hanem azokat az eszköztudás körébe tartozó képességeket és készségeket, amelyek a középiskolában való eredményes továbbtanuláshoz szükségesek. A feladatlapok összeállításának szempontjai, a feladattípusok belső arányai a korábbi évekhez képest alapvetően nem változnak, így az OH honlapján megtalálható korábbi feladatsorok továbbra is segítik a felkészülést.
Az írásbeli vizsga feladatlaponként 45 perces, a két feladatlap kitöltése között 15 perc szünetet tartanak.
A központi írásbeli felvételi vizsgákat a nyolc és a hat évfolyamos gimnáziumokba, valamint a 9. évfolyamra és az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezők számára 2016. január 16-án 10 órától tartják, a pótló vizsga január 21-én lesz.

MTI