Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Isten éltesse Törőcsik Marit!

Újbuda   |   2020, november 23 - 17:14Nyomtatóbarát változatSend by email
Kerületünk díszpolgára, minden idők legtöbbet díjazott magyar színésznője, Törőcsik Mari ma ünnepli 85. születésnapját.
Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is, 1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat. Emellett a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel is kitüntették, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
2017-ben a Forbes őt választotta a 4. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúra területén. 2016-tól a Jóra Való Törekvés Alapítvány fővédnöke és társelnöke. Nemrég úgy döntött, nem áll többet színpadra.
"A gyerekeimért élek, ők tartanak életben. A színháztól már elbúcsúztam. Sokáig reménykedtem abban, hogy játszani fogok még a Nemzetiben. Hát nem. Vége. Befejeztem. Ez is elmúlt, mint sok minden más. De ami volt, annak így vagy úgy nyoma marad. Szerettem nagyon, ha megtapsoltak. De vigyáznom kell, nehogy hörghurutot kapjak. A tüdőgyulladás nekem a véget jelentené. Filmben és színpadon sokszor meghaltam. Azt eljátszottam. Klinikai halott a valóságban voltam, de visszajöttem. Még itt vagyok, mert még mindig azt mondom: élni jó! Még akkor is, ha olykor szörnyű nehéz" - nyilatkozott döntéséről.
További jó egészséget és még hosszú életet kívánunk a művésznőnek!