Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 18. kedd, Arnold, Levente

Isten éltesse a katonákat!

Újbuda   |   2017, december 8 - 12:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Két éve terjedt el az a szokás a kerületben, hogy a kerek évfordulós, születésnapos nyugállományú katonákat, ünnepélyes keretek között köszöntik fel Újbudán. Idén decemberben összesen négy szépkorú lakost köszöntött Simicskó István honvédelmi miniszter.

- A tisztségemnél fogva is kiemelten fontos számomra a nyugállományú katonákra való odafigyelés, törődés. Két évvel ezelőtt, amikor honvédelmi miniszter lettem, arra gondoltam, hogy mivel nagyon sok tiszt él itt a kerületben, ezzel az apró figyelmességgel, oklevéllel és ajándékkosárral lepjük meg őket kerek évfordulós születésnapjukon - fogalmazott Simicskó István, a kerület országgyűlési képviselője, aki decemberben személyesen is köszöntötte a katonákat az önkormányzat dísztermében.
Blaha Elemérné idén töltötte be a nyolcvanadik életévét és viszonylag későn, negyven évesen csatlakozott a honvédséghez. A beruházási osztályon dolgozott, fő feladata a pest megyei laktanyák felújításának ellenőrzése volt. Szabóné Szemereczky Ilona nyugállományú alezredes 1962-ben szegődött el katonának. Mint mondja a nők számára különösen nehéz szakma a honvédség és sokkal többet kellett tanulnia és bizonyítania ahhoz, hogy elismerjék a munkáját. Informatikai területen dolgozott, 1991-ben vonult nyugdíjba. Büszke a családjára, egy lánya, három unokája és hat dédunokája született. Nagy vágya, hogy egyszer valaki ükiként szólítsa. A szintén nyolcvan éves Pelle József nyugállományú alezredes 1957-ben lépett be a honvédség kötelékébe, ahonnan 1992-ben vonult nyugdíjba. Nehezen találta a helyét a szolgálat után, így amikor lehetőség kínálkozott arra, hogy polgári alkalmazottként visszatérjen, kapva kapott a lehetőségen. 2004-ig a honvédségi ingatlanok felmérésében vett részt. Első házasságából két gyermeke született, a második feleségét a munkahelyén ismerte meg. Házasságuk után hat évvel, 1986-ban költöztek Gazdagrétre és azóta is itt élik mindennapjaikat. Streng Károly nyugállományú alezredes nemrégiben ünnepelte 85. születésnapját. Ez az évforduló azért is volt fontos számára, mert fiával egyszerre ünnepelhetett, aki most töltötte be 60. életévét és aki szintén a katonai szolgálatot választotta. Streng Károly építészmérnök volt, az ő nevéhez kötődik a szombathelyi laktanya és a győri kórház rekonstruciója is.
K. A.