Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 26. csütörtök, Fülöp, Evelin

Ismét fizetni kell a parkolásért

Újbuda   |   2020, június 30 - 12:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Július 1-től újra fizetőssé válik a parkolás Budapesten. A koronavírus-járvány miatt április 6-óta az egész országban ingyenesen lehet várakozni, ennek lehetősége szűnik meg szerdától.

Megszűnik az április 6. óta fennálló ingyenes parkolási rend Magyarországon. A koronavírus- járványhoz kapcsolódóan hozott kormányzati intézkedés miatt nemcsak jelentős bevételtől (a parkolási díjtól és a tömegközlekedés jegybevételeitől egyszerre) estek el az önkormányzatok, hanem bárki, bárhol, bármennyi időre megállhatott, ezért gyakorlatilag lehetetlen volt parkolóhelyet találni Budapest belső kerületiben az elmúlt hónapokban. Szerdától visszaáll a várakozásra vonatkozó korábbi szabályozás és fizetési rendszer. A Budapesten érvényes parkolási területekről és díjakról, a következő oldalon lehet tájékozódni: https://nmzrt.hu/szolgaltatasok/parkolas/parkolasi-zonak.html

Augusztustól drágul a köztéri parkolás Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés döntése szerint augusztus 1-től több helyen emelkednek a parkolási tarifák Budapesten. Jelenleg ötféle díjkategória van (175, 265, 350, 440, 525 forint óránként) van érvényben a budapesti parkolási rendszerben, ezeken belül ugranak majd egy-egy szintet az árak a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerületben. Újbudát nem érinti a díjemelés.

A XI. kerületben a fizetős parkolás üzemeltetését eddig külsős cég látta el, ezt a feladatot július 1-jével egy új önkormányzati társaság, az Újbuda Parkolásüzemeltető Nonprofit Kft. veszi át. Első körben a Fővárosi Önkormányzat kezelésében álló közterületeken indulnak – ezek jellemzően olyan főutak, mint a Bartók Béla út, a Műegyetem rakpart vagy a Villányi út –, és 43 parkolóautomata kerül az új céghez. 2021. január 1-jével veszik át a kerületi önkormányzat felügyelete alatt álló utcákat, amelyeken jelenleg további 83 automata működik (mind a 126 berendezés Újbuda Önkormányzatának tulajdona).

A cégváltásból a tervek szerint nem érzékel majd semmit a nagyközönség, a megszokott módon zajlik a fizetős parkolás, és az ügyintézési elérhetőségek is változatlanok, mert az ügyfélszolgálatot továbbra is az Újbuda Közterület-felügyelet látja el.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Vadvirágos rétek Újbudán  

Folytatódik a tavaly elindított Vadvirágos Budapest program: idén a tapasztalatok alapján kissé változtak a kijelölt területek, amelyek a 6 millió négyzetméter intenzíven fenntartott fővárosi gyepnek összesen 4,5 százalékát teszik ki.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.