Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Ismét a legrangosabb világzenei toplistán egy Fonó-kiadvány

Újbuda   |   2016, január 5 - 13:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Januárban a Buda Folk Band, Fonó gondozásában megjelent Saját gyűjtés című albuma került a World Music Charts (WMCE), a világ legrangosabb világzenei listájába. A zenekar egyből a 13. helyen áll 24 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján.

Októberben a WOMEX-en a Budapesten tartott világzenei expón mutatta be harmadik önálló lemezét a Buda Folk Band. A zenekar korábban is felkerült a toplistára és fesztiválmeghívásaikkal beírták magukat a nemzetközi világzenei elitbe. A Fonó gondozásában megjelent Saját gyűjtés című albuma igen erős nemzetközi mezőnyben került a világ legrangosabb világzenei toplistájának, a World Music Chartsnak (WMCE) legjobbjai közé, a13. helyre. A listát 24 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónapban. Januárban más magyar album nem került fel a listára.

Az elmúlt években sikerrel szerepel ezen a listán Lajkó Félix Mező című lemeze (Fonó), a Karaván Família albuma (Fonó), a Buda Folk Band Magyar világi népzene című albuma (Fonó), Herczku Ágnes Bandázom (Fonó), Romano Drom colors (Fonó), a Zűrös Banda első lemeze (Fonó) és más kiadóktól a Söndörgő és a Romengo lemezei.

“A népzene természete magában hordozza az állandó változást és az egyéni önkifejezést. Mi, magyarok az első hangrögzítő eszközök megjelenésétől kezdve élen járunk saját népzenei hagyományunk gyűjtésében. Ahhoz, hogy jobban tudjunk tájékozódni benne, elengedhetetlen a még élő paraszti közösségek megismerése. Amikor az eredeti, falun játszott népzene hangfelvételek, gyűjtések formájában városi környezetbe kerül, megteremti saját maga fennmaradását, és új zenei gondolatokat ébreszt. Ezen a lemezen is ilyen dalokat, a paraszti kultúra emlékeiből a magunk stílusában értelmezett saját gyűjtésünket szeretnénk megosztani" - áll a Saját gyűjtés című lemez borítóján.

Újbuda