Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

Iskolai körútra indult a bozonbusz

Újbuda   |   2014, szeptember 23 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Megérkezett első állomására a genfi nukleáris kutatóközpont, a CERN megalapításának hatvanadik évfordulóján, májusban átadott Sokszínű Fizikabusz. A budapesti Mechatronikai Szakközépiskola előtt parkoló interaktív kiállítótér a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti középiskolások között.

Az ELTE lágymányosi kampuszán májusban ünnepelték a genfi nukleáris kutatóközpont, a CERN megalapításának hatvanadik évfordulóját. Akkor Lévai Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója és Rolf Heuer, a CERN főigazgatója átadta az ország első utazó, Sokszínű Fizikabuszát, közismertebb nevén a "Bozonbuszt".

A jármű szeptemberben kezdte meg körútját, amelynek során az ország különböző középiskoláiban népszerűsíti majd a fizikát. A busz egyik felében a Nanocsodák mozgásban című kiállítás kísérleteit lehet kipróbálni, másik része pedig a CERN világát (az LHC alagutat és a detektormágneseket) mutatja be. Lesz 3D-s filmvetítés, illetve több, a mikrovilág rejtelmeiről szóló fizikai előadás is, ezen kívül látványos kísérlet-bemutatóval is szórakoztatják az érdeklődőket.

A Mechatronikai Szakközépiskola diákjai évek óta szoros együttműködésben állnak a Fizikai Intézet tudósaival, ezért is választották a szervezők ezt az intézményt a bozonbusz első állomásának. A roadshow programjaival azonos időben tudományos ismeretterjesztő sorozat is nyílt az újbudai iskolában, amelynek előadásai az űrkutatáshoz, valamint a lézerek világához kapcsolódnak.

T.D. - ÚjbudaTV

Iskolai körútra indult a bozonbusz