Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Interjú László Imre polgármesterrel

Újbuda   |   2020, augusztus 10 - 14:51
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tíz hónap telt el azóta, hogy a választások után megalakult Újbuda regnáló képviselő-testülete, a város vezetői átvették hivatalukat, elfogadták az éves költségvetést és megállapodtak az idei célokban. Ám ezt is, mint szinte mindent világszerte, felülírta a koronavírus-járvány. László Imrét, Újbuda polgármesterét az elmúlt hónapok nehézségeiről és eredményeiről kérdeztük.

– Amikor tavaly ősszel átvettük a hivatalt, azonnal több problémával is szembesülni kellett. Legelőször is azzal, hogy a kerület bizonyos vonatkozásban túlépített. A legnagyobb baj, hogy a lakások építését nem követte az infrastruktúra fejlesztése, és nem követték az utak állapotával kapcsolatos fejlesztések sem. Több olyan intézkedést hoztunk a testülettel, amely nagyon előremutató ezen a területen. Például a Madárhegy környékén változtatási tilalmat rendeltünk el, mivel az ottani építkezések, az eltérő magasságú épületek, a zegzugos utcák határozottan városképromboló hatásúak. Az önkormányzatnak nem az a célja, hogy ellehetetlenítse a fejlesztéseket. Sokkal inkább az, hogy szabályozzuk az élhető, a környékhez illeszkedő beruházások létrejöttét. Közben két olyan gond is a nyakunkba szakadt, amelyre nagyon gyorsan és határozottan reagálnunk kellett. Ezeket a problémákat is megörököltük az előző vezetéstől. Az egyik a BudaGardensszel kapcsolatos helyzet. Számtalan egyeztető tárgyaláson vagyunk túl az érintettekkel, így a helyi építési szabályzat módosításával Újbuda Önkormányzata elérte, hogy az eredeti tervekkel szemben 40 százalékkal csökkentették a tervezett épület méretét. A másik nagy problémánk a Hamzsabégi úti fejlesztések körül kialakult feszült helyzet. Ez ránk szakadt a szó szoros értelmében. A kampányidőszak után derült ki, hogy olyan tervek vannak e mögött az építkezés mögött, amelyek már jóváhagyásra kerültek anélkül, hogy beavatta volna az előző vezetés a környéken lakókat. A lakosság jelentős része azért ellenzi a tervet, mert a közel kétszáz fa kivágásával lényegében megszűnne a Hamzsabégi sétány parkjellege, és hosszú évtizedekbe telne, míg az újonnan telepített fák a jelenlegihez hasonló állapotot teremtenek.
Ez csak néhány példa a megoldandó problémák közül. Nagyban nehezíti az is a helyzetet, hogy miközben a beruházásokhoz kapcsolódó önkormányzati feladatok folyamatosan nőnek, a településekhez kapcsolódó építésügyi hatáskörök egyre szűkülnek. Idén márciustól a jegyzők építésügyi hatásköre is megszűnt, az e körbe tartozó feladatokat ma már a kormányhivatalok látják el. És amikor elérkeztünk eddig a pontig, akkor ránk tört a koronavírus-járvány…

• A Covid-19 nem „csak” egészségügyileg veszélyezteti az embereket, hanem gazdasági vonatkozásai is nagyban befolyásolják az életünk minőségét. A kerület éves költségvetését is felülírta. Milyen hatásai lesznek a különleges kiadásoknak és a forráskiesésnek?
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az itt élők a lehető legkevésbé érzékeljék: egymilliárd százötvenkét millió forintot megvontak a kerülettől. Ráadásul ez az összeg várhatóan növekedni fog, meghaladhatja a hárommilliárd forintot a veszteség. Újra kell gondolni és szűkíteni szükséges a költségvetésünket, de vannak olyan területek, ahonnan nem lehet forrásokat elvonni. Ilyen például az óvodák és bölcsődék működtetése, azok a szociális juttatások, amelyek feltétlenül szükségesek, és fontos, hogy megfelelő mértékben tudjuk biztosítani a kerület karbantartását, takarítását is. A szűkítéseket leginkább a tervezett beruházások kárára tudjuk véghezvinni, de hangsúlyozom, ezeket nem eltöröltük, hanem elhalasztottuk. Ugyanakkor jelentősen megnehezíti a dolgunkat, hogy a kormány újabb és újabb elvonásokkal él, miközben az önkormányzatokra egyre nagyobb feladat hárul. Itt van például az Újbudai Gyermek-egészségügyi Központ beruházása. 2017-ben Újbuda Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma aláírt egy szerződést arról, hogy a kerületben létrejön a gyermek-egészségügyi központ. A munkálatok el is kezdődtek. Most kellene kapnunk a támogatást a második nagy ütem megvalósításához, ami egyben a befejezését is jelenthetné ennek a fontos intézménynek. De közölte a minisztérium, hogy mégsem adja meg, oldja meg a főváros azt az 1,2 milliárd forintot, amit eredetileg állami támogatásként kellett volna megkapnunk.

• Nemrégiben azonban egy európai uniós pályázaton Újbuda másfél milliárd forintnyi EU-támogatást nyer. Mit jelent ez a kerület életében?
A járvány egyik fő károsodott területe épp a kultúra volt. A színházak, mozik nem működhettek, a zenekarok nem léphettek fel, nagy nyilvános rendezvényeket nem lehet tartani. Ezért is volt nagyon nagy öröm és fantasztikus teljesítmény a Barabás Richárd alpolgármester irányításával dolgozó csapat munkája, amelynek eredményeként másfél milliárd forintot fordíthat a kerület a következő három év alatt a kultúra fejlesztésére és kiteljesítésére, amivel még magasabb szintre emelkedik Újbuda kulturális élete.

Egy magyar cég által kidolgozott megoldásnak köszönhetően Budapesten is működik érintésmentes, áthajtásos koronavírusteszt-állomás, ahol bárki az autójában ülve elvégeztetheti a PCR-tesztet. A mintavételt az orr- és a garatnyálkahártyából nyerik, az eredményeket pedig 24 órán belül megkapják a tesztelésen résztvevők. Rövidesen Újbudán is lesz ilyen állomás.
– Az áthajtásos tesztpont azért jó, mert egyrészt szélesíti a hozzáférés lehetőségét, másrészt pedig ezek a vizsgálatok igen praktikusan történnek. Nem kell kapcsolatba kerülni senkivel, még a kocsiból sem kell kiszállni, tökéletes biztonságban le tudják venni a mintát, amiből el tudják végezni a megfelelő vizsgálatokat a szakemberek, mi pedig megkapjuk a hivatalos értesítést. Kétségtelenül fizetni kell érte, de a XI. kerület lakosai kedvezményt kapnak majd. Ez is szerepel abban a szerződésben, amelyet a szolgáltatóval kötünk – mondta kérdésünkre László Imre polgármester.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.