Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Innovációs nap az ELTE-n

Újbuda   |   2015, február 27 - 12:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Vajon miért csíkosak a zebrák és mi köze van ennek a napelemekhez? Hogyan lehet meggátolni az öregedést? Ilyen és számtalan ehhez hasonló kutatási eredményről is szó volt az ELTE innovációs napján.

A rendezvény célja, hogy az egyetemen keletkezett tudás nyilvánosságot kapjon és az alapkutatások eredményei hasznosuljanak a gyakorlati életben. Másik fontos célkitűzése az ehhez szükséges kapcsolatok megteremtése és erősítése az egyetem oktatói, kutatói, hallgatói valamint a vállalati szféra között.

Idén is átadták az ELTE Innovatív Kutatója díjat, melyet Vellai Tibor az ELTE Természettudományi Kar Genetikai Tanszékének vezetője kapott. - Ő biológusként az egyetemen kívül öregedésgátlással foglalkozik és annyira hisz eredményeiben a vállalkozói kör, hogy tavaly már a befektetőkre is talált – mondta Antoni Györgyi, az ELTE Pályázati és Innovációs Központ Igazgatója.

Először hirdettek kisfilm készítési pályázatot doktorandusz hallgatóknak, melynek célja, hogy felkeltse a fiatalok figyelmét a tudományos pálya iránt és együttműködésre buzdítsa a különböző tudományterületen kutató hallgatókat. A kisfilm pályázatot a Környezetoptikai Laboratórium hallgatója, Mihályi Dávid nyerte, aki arra keres választ, miért csíkosak a zebrák.

A rendezvényre Újbuda Önkormányzata is kitelepült, mivel a legtöbb fővárosi felsőoktatási intézménynek van kampusza a kerületben. Az önkormányzat támogatja a tehetséges fiatalokat, ezért Startup Pályázatot hirdetett a hallgatók számára. Bár az első díjazottak már megvannak, 2015-ben újra lehet nevezni, várhatóan augusztustól. A fiatalokat támogató program másik zászlóshajója a Spin-Off Klub, ami szorgalmi időszakban minden hétfőn 6 órától várja a résztvevőket a Bartók Béla út 32-ben. Az első alkalomra március másodikán kerül sor. – A tavaszi idénynek első előadója Árpa Attila színész, producer, vállalkozó lesz – tudtuk meg Kerékgyártó Gábor helyi képviselőtől.

H.L.