Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Innováció és stabilitás az új költségvetésben

Újbuda   |   2022, január 31 - 10:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda Önkormányzatának képviselői elfogadták a 2022-es év költségvetését az idei első testületi ülésen. Ezen túlmenően rábólintottak egyebek között a környezetvédelmi programra és a Kelenföldi Városközpont értékesítési pályázatának érvénytelenítésére is.

– Az önkormányzat felkészült az idei év kihívásaira – mondta köszöntőjében László Imre polgármester az idei első képviselő-testületi ülésen. – Az egyik legnagyobb kihívás Újbuda gazdasági stabilitásának fenntartása – a kormányzati ellenszél ellenére –, illetve a kerület további fejlesztése. A költségvetési tervezet ezt biztosítja – tette hozzá a polgármester.

Emberközpontúság, munkaerő-megtartás, stabil közszolgáltatások

– Az ez évi büdzsében a legfontosabb az ember, az innovatív hozzáállás erősítése, a munkaerő megtartása, a lakhatás elősegítése, valamint a kiszámítható, stabil színvonalú közszolgáltatások fenntartása – emelte ki az előterjesztésben László Imre polgármester. – A kormány gazdálkodása miatt az elmúlt évben Magyarországon megugrott az infláció, soha nem látott mértékben nőtt a költségvetési hiány – mutatott rá a polgármester. Az önkormányzat költségvetését észszerűen és óvatos gazdálkodás mentén tervezték, mivel a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet feloldásának időpontját továbbra sem lehet tudni. (– Az omikron minden eddigi variánssal szemben gyorsabban fertőz, a kormányhivatal viszont továbbra sem adja át a fertőzöttségre vonatkozó adatokat a kerületnek – emelte ki László Imre)

A működési költségvetési kiadások az előző évhez képest idén 15 százalékkal, azaz 1,2 milliárd forinttal nőnek, 9,1 milliárd forint a személyi juttatásokra, bérekre, illetményekre előirányzott keret az önkormányzat és a hozzá tartozó ellátó rendszerek (hivatal, intézmények, cégek) számára. A szociális ellátásokra 2022-ben 21 százalékkal több pénz jut, mint tavaly. Kiemelt figyelmet fordítanak a közterület-fenntartásra: 24 százalékkal emelkedett a parkfenntartás, 10 százalékkal a kerületi parkok, utak, kerékpár-utak takarításának előirányzata. A beruházásokra, a szolgáltatások fejlesztésére 2 milliárd forinttal, azaz csaknem 63 százalékkal több pénz jut. Az 5,4 milliárd forintos keret az előző évi ingatlaneladásokból és a támogatásokból kapott maradványösszegekből jön össze. A legnagyobb projekt az Egészséges Budapest Program részeként támogatott Gyermekegészségügyi Központ és Egynapos Sebészet évek óta zajló beruházásának ez év végére tervezett befejezése. Emellett az önkormányzat idén is folytatja az utak, járdák, játszóterek felújítását. A parkolási övezetek bővítéséhez szükséges automaták beszerzésére és telepítésére is van fedezet, illetve minimum két nyilvános illemhely létesítésére nyújt forrást az önkormányzati büdzsé.

A bevételi oldalt úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a kerület folyamatos fejlődését akkor is, ha nem érkezik semmi központi forrás. A bevételek a helyi adókból, az általános működéshez és ágazati feladatokhoz kapcsolódó, csökkenő mértékű támogatásokból, valamint az európai uniós forrásokból származnak. A közhatalmi bevételek tervezett összege 16 milliárd forint, ezen belül az iparűzési adóból származó bevételt 10,4 milliárd forintra kalkulálták a büdzsé készítésekor a Fővárosi Önkormányzat 2022-es költségvetési rendelete, illetve a forrásmegosztásról szóló törvény alapján. (A fővárosi és a kerületi önkormányzatok közötti idei forrásmegosztás rendelettervezetének véleményezését a XI. kerület is elküldte a Fővárosi Közgyűlésnek, a január végi ülésen a rendeletet elfogadták.) A lakás és nem lakás célú helyiségek bérleti díjaiból, üzemeltetési bevételeiből, földterületek haszonbérletéből, parkolási bevételekből, vagyonkezelési bevételekből, kiszámlázott áfából, kamatból 3,5 milliárdra számíthat az önkormányzat. A képviselők külön napirendi pontban tárgyalták az önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi dolgozóknak járó juttatásokról szóló előterjesztést, amelyet el is fogadtak. – A munkaerő megtartása jelentős kihívás, amellyel az önkormányzatnak munkáltatóként és intézményfenntartóként is szembe kell néznie – mondta László Imre. Újbudán a mindenkori éves költségvetéshez igazodva lehet pályázni az évről évre növekvő munkáltatói ösztöndíjra, lakhatási, rekreációs, valamint eszközbeszerzési támogatásra.

Eredménytelen a Kelenföldi Városközpont értékesítési pályázata

Eredménytelennek nyilvánította a képviselő-testület a Kelenföldi Városközpont értékesítésére kiírt pályázatot, mert a beérkezett pályamunkák egyike sem tükrözte a környéken élők elvárásait. László Imre polgármester az ülésen elmondta, a többségében fővárosi tulajdonú városközpont átalakítására szükség van, ezért – miután élt vétójogával – felkérte Budapest vezetését, hogy a módosított Kerületi Építési Szabályzatnak (KÉSZ) elfogadásáig ne hirdessen új értékesítési pályázatot. A képviselők arról is döntöttek, hogy az önkormányzat a lakosság és az érintett vállalkozások bevonásával felgyorsítja a területre érvényes KÉSZ 1. ütemének felülvizsgálatát. Arra törekszenek, hogy a környék beépítési intenzitása minél alacsonyabb, a zöldfelületi arány minél nagyobb legyen, és a szükséges kereskedelmi szolgáltatások is megmaradjanak.

Az önkormányzat arról is döntött, hogy felszólítja a kormányt, ismertesse a Budapest Agglomerációs Vasúti Stratégia (BAVS) középtávú célja, a V0 vasútvonal előkészítésének (megvalósíthatósági tanulmány, környezetvédelmi engedély, tervezés, építési engedély) leghamarabbi határidejét és a forrásokat. A vasútvonal megnyitása után pedig tiltsa ki a nem budapesti célirányú vasúti teherforgalmat Újbuda és a főváros területéről. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a Hamzsabégi út ügyét kezdettől fogva szívén viseli. Szerinte továbbra is jogos a kérdés, miért van szükség a vágánybővítésre. Az viszont hasznos, hogy a projekt részeként az Infoparknál épül majd egy vasúti megálló.

Légszennyezettségi és stratégiai zajtérkép készül

A képviselők elfogadták a kerület ez évre vonatkozó környezetvédelmi programját, erre csaknem 98 millió forintot fordítanak. A tervezett intézkedések között szerepel a Zöld Sziget környezetszépítő pályázat, a komposztálási program, valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kötött együttműködés folytatása. Kiemelt figyelmet szentelnek az éghajlatváltozásról szóló tájékoztatásra, a tavaly elfogadott klímastratégia alapján. Ebben az évben elkészül a stratégiai zajtérkép második üteme és egy szakértői intézkedési terv. A légszennyezettség meghatározására az önkormányzat méréseket végeztet, ami a kerület meghatározó lakóövezeteiben helyi légszennyezettségi térkép készítését teszi lehetővé.

Újbuda csatlakozik a Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett, a mikromobilitási eszközök (bérelhető elektromos rollerek, kerékpárok, robogók) közterületi elhelyezésével és szabályozásával kapcsolatos együttműködési megállapodáshoz. A XI. kerület támogatja a közösségi közlekedés ezen formáit, de fontosnak tartja a szabályozást, hogy a zöld területeken, járdákon, közlekedést akadályozó helyen hagyott eszközök ne zavarják a lakosságot.

Oktatás, nevelés, sport

Több újbudai óvoda csatlakozhat az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány pályázatához, amelyben futballpályára, eszközkészletre, pedagógusképzésre, rendezvényekre lehet forrást találni. A szükséges önkormányzati önrész 5,2 millió forint.

Ismét napirendre került a Sasadi Óvoda Törcs-vár utcai telephelyének felújítása, a tavalyi elutasítás után az önkormányzat idén is pályázik az ilyen célokat szolgáló központi költségvetési forrásra. Az állami fejlesztési támogatás 50 százalék, de maximum 40 millió forint lehet. A képviselők döntöttek a Dél-budai Tankerülethez tartozó felvételi körzetek módosításáról is az egyenletes ellátás érdekében.

Az eredetileg tervezettnél kisebb önrésszel járul hozzá az önkormányzat a Kelen Sporttelep műfüves labdarúgópályájához, a Magyar Labdarúgó Szövetség beruházásához a kerület 10 százalékot, 11,1 millió forintot ad.

Sasad Liget – BudaPart – víztározó

A Sasad Liget lakópark beruházója, a Biggeorge 4 Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alap Kft. ingyen átadja az önkormányzatnak a közcélú fejlesztésekből adódó ottani vagyonelemeket, nettó 48,4 millió forint értékben. A beruházó egy 2006-ban kötött megállapodás értelmében végezte el járdafelületek, faveremrácsok, parkolásgátló pollerek és zöld felületek kiépítését. Hasonlóan térítésmentesen kerülnek át a kerülethez a BudaPart beruházáshoz kapcsolódó Kopaszi-gáton található vagyon-elemek, nettó 41,8 millió forint értékben. Egy további döntés értelmében a Söjtör utcai víztározó átkerül a Fővárosi Önkormányzathoz.

A testület arról is határozott, hogy az önkormányzat kopjafát állít a Polgármesteri Hivatal közelében azoknak az elhunyt polgármestereknek, alpolgármestereknek és képviselőknek a tiszteletére, akik sokat tettek a kerületért. Jóváhagyták a Regőczi Alapítvány és az esélyegyenlőségi feladatokat ellátó civil szervezetek pályázati támogatását is.

Címkék: