Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Ingyenes napközis táborral várják a gyermekeket Újbudán

Újbuda   |   2015, július 28 - 16:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerületben egész nyáron át biztosított az óvodai felügyelet, az iskolásokat pedig ingyenes táborozási lehetőség várja Kamaraerdőn, hogy a szülők a szünidő idején is biztonságban tudhassák gyermekeiket - mondta el a Rádió Orientnek Molnár László, szociális ügyekért felelős alpolgármester. A szociálisan rászoruló családok a soltvadkerti önkormányzati nyaralóban pihenhetnek – tette hozzá.

Az országos tendenciával egyezően a XI. kerület 150 ezres lakosságára is jellemző az elöregedés, hiszen az itt élők több mint harminc százaléka már betöltötte a 60. életévét, és ez komoly kihívást jelent az önkormányzat számára – mondta az alpolgármester. Mint rámutatott, a nyugdíjasok segítése nemcsak szociális, hanem életminőségi kérdés is: „mi ennek javításában igyekszünk számukra segíteni.” Ennek keretében az önkormányzat különböző programokat szervez az idősebbek részére. Az általuk létrehozott Tarka Színpad - amely olyan amatőr színészekből áll, akik a nyugdíjas éveikben kezdtek el színjátszással foglalkozni – olyan ismert, hogy már nemzetközi szinten is hívják őket fellépésekre. Emellett lehetőségük van természetjárásra, a városvédelemben való részvételre vagy éppen sakkozásra. „Akik részt vesznek ezekben a közösségekben, azok biztonságosabban mozognak az életben” – emelte ki a program eredményeit Molnár László, hozzátéve, hogy mindennek köszönhetően már kétszer is elnyerték az idősbarát önkormányzat díjat.
Bár a szociális ellátórendszer idén márciustól átalakult, az alpolgármester örömmel számolt be róla, hogy a kerületben a rászorulóknak, az életkezdési támogatástól elkezdve az ápolási díjon át a temetkezési támogatásig, mintegy 21 jogcímen tudnak szociális ellátást biztosítani.
Az idősek mellett azonban, egyetemváros lévén, sok fiatal is él a kerületben, számukat azonban pontosan nem lehet megmondani, hiszen a legtöbbjük lakást bérel, így nem mindig jelentkeznek be Újbudára. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az egyetem elvégzése után, közülük sokan maradnak a kerületben, s a lakosság harmada rendelkezik egyetemi vagy főiskolai végzettséggel.
Annak érdekében, hogy a fiatal vállalkozók a kerületben maradjanak, a tavalyi évben elindult egy startup pályázat, amelynek keretében a Corvinus és az ELTE bíráló tanárai öt főt választottak ki, akik ötletük továbbfejlesztéséhez, megvalósításához egymillió forintos induló tőkét kaptak. Ezenkívül működik egy klub is a Corvinus Egyetemmel együttműködésben, amelynek keretében havonta tartanak előadásokat, s az előadók a tehetséges fiatalokat segítik annak érdekében, hogy a vállalkozói kompetenciákat el tudják sajátítani.

Biztosított a gyermekek nyári elhelyezése is

Újbuda rendelkezik elegendő bölcsődei és óvodai férőhellyel is, miután ez utóbbiak számát négyszázzal bővítették, annak érdekében, hogy minden három éves kort betöltött gyermek óvodáztatását meg tudják oldani. Mint azt Molnár László elmondta, minden városrészben biztosított egy-egy óvoda nyitva tartása a nyári szünetben is.
„Minden önkormányzatnak kötelessége, hogy gondoskodjon a gyermekek elhelyezéséről tanítási szünetben is. A szülőknek fontos, hogy a gyermekeket minden nap a lehető legnagyobb biztonságban tudják, az idejüket értelmes elfoglaltsággal töltsék és ellátásuk is biztosított legyen” – hívta fel a figyelmet az alpolgármester. Ilyen, az önkormányzat által szervezett program a kamaraerdei nyári tábor, amelyre az iskolákon keresztül lehet jelentkezni. A program - ahol a sportpályáktól kezdve a medencéken át a tanösvényekig számos foglalkozás várja a gyerekeket – ingyenes, csupán étkezési térítési díjat kell fizetni a szülőknek. Kiemelte ugyanakkor, hogy ez megegyezik azzal az összeggel, amit év közben is fizetnek a gyermek étkezéséért.
Immár harmadik éve szervezik meg rászoruló családok részére a soltvadkerti szociális tábort. „A célunk az, hogy azok a családok, akik nem tudják megoldani nyaralásukat, pályázat útján hozzá juthassanak ehhez a lehetőséghez. A részvétel ugyanakkor nem teljesen ingyenes, valamennyi hozzájárulást a résztvevőknek is fizetniük kell” – mondta Molnár László.
Emellett Újbuda kilenc határon túli testvérvárosa közül minden évben másikból fogadnak nyaranta gyermekeket. „Idén a kárpátaljaiaknak van a legnagyobb szükségük a segítségre, így őket látjuk vendégül” – mondta. Ezen túl pedig a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is szerveznek táborokat, hiszen - mint fogalmazott - erkölcsi kötelességük, hogy ellátásukat megszervezzék

OrientPress Hírügynökség

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.