Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. szombat, Konstantin

Ingatlanpiac: különbségek és azonosságok Újbuda és a 13. kerület között

Újbuda   |   2016, november 8 - 11:23
Nyomtatóbarát változatSend by email

A lakásvásárlók és a fejlesztők kedvence, a Dunával határos, a belvárostól közepes távolságra elhelyezkedő, fiatalok által kedvelt kerület. Ezek az állítások egyaránt igazak a XI. és a XIII. kerületre, sőt a két kerület lakáspiaci mutatói is hasonlóak. A portfolio.hu arra keres választ, hogy melyik kerületet érdemes választani.

Újbuda és a 13. kerület tömegközlekedése egyaránt jó, a XI. kerület fő vonalai a 4-es metró és a 7-es busz, de a délről villamosok is könnyen megközelíthetővé teszik a belvárost. A XIII. kerületet a 3-as metró, déli határánál pedig a körúti villamosok kapcsolják be a főváros tömegközlekedési hálózatába.
A belvárostól való távolság mindkettőnél közel azonos, a XI. kerületből ugyan tömegközlekedéssel kicsivel tovább tart elérni a belvárost, autóval azonban a különbség mindössze 2 perc. Néhány perc alatt több autópálya is elérhető, de a nyugat felé induló buszjáratoknak három megállója is van a kerületben, míg a vonattal közlekedőknek a Kelenföld vasútállomás lehet jó alternatíva.

Levegőminőség szempontjából a XI. kerület a legforgalmasabb utakat leszámítva a főváros tisztább levegőjű kerületei közé tartozik. A nitrogén-dioxid és a szálló por koncentrációjának tekintetében is előrébb végzett, mint a XIII., köszönhetően annak, hogy a budai kerületeket a főváros két szélcsatornája is érinti. A Budaörs-Törökbálint közötti völgy nyugati szelek esetén, a Duna-völgy pedig északi szelek esetén tisztítja meg az itteni kerületek levegőjét.

Családosok számára fontos szempont, hogy mennyi bölcsőde, óvoda vagy iskola közül lehet választani. Míg a XIII. kerületben magán és állami bölcsődékből összesen 12, addig Újbudán 17 található. A XI. kerület népessége ugyan több mint 20 százalékkal nagyobb, mint a XIII. kerületé, az egy intézményre jutó lakosságszám azonban a XI. kerületben kedvezőbb. Általános iskolák ellátottsága alapján a két kerület hasonló egymáshoz, középiskolák tekintetében ismét a XI. kerület felé fordul a mérleg. Végül a felsőfokú oktatási intézmények száma egyértelművé teszi az eredményt, ugyanis a XI. kerületben tanul a fővárosban a legtöbb egyetemista, az ELTE, a BME és a Szent István Egyetem (korábbi Corvinus) kampuszain több tízezer diákkal. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy befektetési szempontból érdemesebb a XI. kerületben vásárolni, ugyanis az egyetemek hallgatói folyamatos keresletet generálnak a kiadó lakások iránt.

A költözésen gondolkodók között a fent említett tényezők mellett az egyik legfontosabb szempont az elérhető lakások árszintje. Ez alapján a két kerület között minimális a különbség, kínálati árak tekintetében 2015-ben a XIII. kerület 1 százalékkal volt drágább, mint a XI., az értékesítési árak tekintetében pedig mindössze 2 százalék volt a különbség. Ami az új lakások árait illeti, a két kerület szintén hasonló egymáshoz.

Mindkét kerületben 600 ezer forint körül alakul az új lakások átlagos négyzetméterára, a választék pedig széles, ebben a két kerületben épül ugyanis a legtöbb társasház. A két kerület közül az összesített szempontok alapján a XI. több tekintetben is kedvezőbb, mint a XIII., sőt sokan a budai oldalnak eleve magasabb presztízst tulajdonítanak. Bármelyik mellett is döntünk azonban, a fejlesztések növekvő száma miatt mindkét kerületben rengeteg projekt közül választhatunk.

forrás:portfolio.hu

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.