Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 16. vasárnap, Jusztin

Indul az évad a Fonóban

Újbuda   |   2018, augusztus 30 - 14:08Nyomtatóbarát változatSend by email

"Tegnap is ma mentem haza, ma is holnap megyek haza" szlogennel nyitnak a Fonós táncházak. Új sorozat is indul Fonó session néven és lesz hiánypótló Kamasz táncház is. A koncertprogram különlegessége a görög Ross Daly - Kelly Thoma formációja és a Meybahar, az Ötödik évszak, azaz Csoóri Sándor Sündi által alapított népzenei banda. Fellép még a Lisztes-Unger Cimbalom Brothers, a Kárpáti Dódi Priváti Projekt, Porteleki Áron és Czitrom Ádám, valamint a Vodku fiai is.

Az idei Fonós programok a Budavári Borfesztivál Fonós színpadán indulnak szeptember 7-én és 9-én, ahol többek között Dresch Mihály, a Parno Graszt, a Fitos Dezső Társulat, Marco Markovic, a Magos, a Zoord, Pátkai Rozina, a Canarro és az Erdőfű is fellépnek.

Az évad a Sztregova utcai zeneházban két óriási táncházzal indul, elsőként a hagyományos szerdai táncházzal. Szeptember 12-én, a Fonó Szerda nyitónapon muzsikál a Magos és a Dűvő. Ezen az estén még nem lesz táncoktatás, “csak” táncház, ahova várnak minden érdeklődő újoncot és régi táncházast. 14-én pénteken a Szászcsávási zenekar vendégeskedik a Fonóban, akik egy rövid koncert után a Berka együttes táncházában muzsikálnak: két teremben szól a muzsika, a Berkával moldvaihoz, a csávásiakkal pedig vonós táncházhoz lehet csatlakozni.

Tavaly elindult a Kamasz táncház. A Felszállott a Páva tehetségkutatóból is ismert Sarjú banda programja azoknak a fiataloknak szól, akik már kinőttek a gyerektáncházakból, de még nem járnak felnőtt táncházakba. Korai (18.00 órai) kezdéssel, remek tánctanárokkal és ingyenesen várják a tizenéveseket szülői kísérettel vagy anélkül, szeptember 15-én. Akinek kedve van, előtte csatlakozhat az Évindító vineta készítéshez, ahol erdélyi padlizsánkrémet készítenek.

Az ír kocsmazenélés hagyományának, az úgynevezett ír sessionök mintájára indul útjára a Fonó session sorozat, amely kötetlen, közösségi örömzene. Minden hétfőn padkaporos alkalmak lesznek Havasréti Pál vezetésével, kéthetente hétfőnként pedig ír session.

A koncertprogramokat is érdemes követni, lesz több kihagyhatatlan este szeptemberben:

A Meybahar görög-magyar formáció egészestés programra hívja a keleti kultúrák és különleges hangszerek iránt érdeklődőket. Olyan vendéget hívtak maguk mellé, aki zenei munkássága és közösségépítő tevékenysége miatt megkerülhetetlenek a műfajban. Ross Daly és Kelly Thoma görög duója először játszik majd Budapesten, hogy bemutassák nemrégen megjelent “LUNAR” című lemezüket szeptember 22-én, a Fonóban.

A Quimby trombitásának zenekara, a Kárpáti Dódi Privati Projekt remek felállása Kőszegi Imre dobossal, Szaniszló Richárd vibrafonossal, valamint Vasvári Pál fiával, a szintén basszusgitáros Mártonnal sajátos programzenét játszik, melyben szimbolikus monológok jelennek meg. A Czitrom-Porteleki duó improvizatív zenéje, szabad improvizációja ugyanezen az estén lép színpadra szeptember 21-én.

A Vodku fiainak Cseh Tamás estje szeptember 15-én lesz. Cseh Tamás dalai, szövegei generációkat fognak össze, a Vodku fiai kezei között pedig 2010 óta hitelesen és szeretettel, szerethetően születnek újra a dalok.

Tavaly alakult az Unger-Lisztes testvérek kvartettjének duplacimbalmos formációja a Cimbalom Brothers, amelyben Lisztes Jenő és Unger Balázs, valamint velük játszó-lélegző testvéreik jó értelemben nem szabnak határt a közös muzsikának. Az első lemeznek rögtön nagy sikere lett, a formáció szeptember 29-én élőben varázsolja el a Fonó közönségét. Bemutatkozik továbbá az Ötödik évszak is, Csoóri Sándor Sündi új formációja, amelyben olyan ismert népzenészek játszanak együtt, mint Brasnyó Antal és Zimber Ferenc, Szabó Csobán Gergő, Takács Ádám, a zenekar énekesnője pedig a francia-magyar származású Izabelle Caussanel.