Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Indul a tanév, kezdődik az iskola

Újbuda   |   2014, augusztus 28 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán idén több mint 1100 kisiskolás kezdi meg tanulmányait az általános iskolák első osztályában, az alsó tagozatosok száma 4000, a felsősöké 3000 körül alakul. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában 15 általános iskola működik a kerületben. Idén a családok széleskörű támogatási lehetőségekre számíthatnak mind az államtól, mind az önkormányzattól.

A megváltozott köznevelési törvény alapján ugyan csak 2015 szeptemberétől lesz kötelező hároméves kortól az óvodáztatás, a XI. kerületben eddig is sok három évesnél idősebb gyereket vettek fel az óvodák - mondta Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató. Ebben az évben egyetlen kivétellel valamennyi jelentkező gyermek bejutott az óvodába. Aki kerületi lakosként kérte az óvodai ellátást, annak 2014 szeptemberétől helyet tudtunk biztosítani – jelentette ki az igazgató. Az óvodáztatáshoz alsó korhatára jelenleg három év, ezért azokat, akik október és december között töltik be harmadik életévüket, át tudják venni a bölcsődéből vagy otthonról valamelyik kerületi intézménybe. Iskolai első osztályok közül ebben a tanévben 44 indul, és 1115 gyermek kezdi meg az általános iskolát. Ez kicsivel kevesebb, mint tavaly, de ennek elsősorban a köznevelési törvény tavalyi megváltozása és a 2013-as demográfiai csúcs az oka.

Sokba kerül az iskolakezdés

A tanévkezdés közeledtével minden kisgyermekes szülő lázasan kezdi listázni, milyen tanszereket kell bevásárolnia, és érdeklődik az iskolánál, mennyibe kerül neki az anyagilag általában igen fájdalmas évkezdés. Újbuda humánszolgálati igazgatója elmondta, hogy az önkormányzat idén minden eddiginél nagyobb mértékben és szélesebb körben támogatja az iskolakezdést.

A beiskolázási hajrá jellemzően augusztus közepén ér a csúcsára, de sokan még most is vásárolgatják a hiányzó kellékeket. A legtöbb család kénytelen iskolatáskát, spirálfüzeteket, A4-es füzeteket és ceruzákat vásárolni, de számtalan más eszközi is felmerülhet igényként. Tapasztalatok szerint a hipermarketekben lehetett a leggazdaságosabban bevásárolni. Ezeken a helyeken a szülők a legolcsóbb termékekből 20 ezer forintért már összeállíthatták a tanévkezdéshez szükséges csomagot (a táskától kezdve a sporteszközökig), ám ha márkaterméket szeretnének, 35–40 ezer forintot is költhettek idén. A költségeket tovább növeli, hogy sok család az iskolakezdéssel egy időben vásárol a gyereknek mobiltelefont, a nagyobb iskolásoknak, középiskolásoknak pedig olyan számítástechnikai eszközöket (tablet, e-book, notebook) amelyek segítik a tanulást.

Több alapfokú oktatási intézmény változatos ötletekkel igyekszik segíteni a családoknak abban, hogy minél kevesebb fáradtságba és pénzbe kerüljön az iskolakezdés. A Gárdonyi iskola szokása, hogy az első szülői értekezleteken komplett tanszerlistát állít össze, így a szülőknek csak a legszükségesebbeket kell megvásárolniuk. Egy másik iskola maga állított össze tanszercsomagot, amihez a nagytételes rendelés miatt a szülők kedvezményes áron juthattak hozzá, és még az üzletekbe sem kellett elmenniük.

Bővülő támogatások

Újbudán évek óta kisebb-nagyobb változtatásokkal ugyanazt a támogatási csomagot vehetik igénybe a családok. Helyi rendelet szabályozza például az utazási kedvezményt, amit akkor lehet igénybe venni, ha az iskola túl messze van a gyermek lakóhelyétől. A szülők rászorultsági elven kaphatnak rendkívüli gyermekvédelmi támogatást és étkezési támogatást, de egész évben igénybe lehet venni olyan rendkívüli helyzetekre szóló támogatásokat is, mint a munkahely elvesztésekor vagy a komolyabb betegségeknél igényelhető juttatásokat. Az előző évekhez hasonlóan idén szeptemberben is iskolakezdési csomagot kapnak az alsó tagozatos gyermekek Újbudán. A csomagokban lesznek füzetek, írószerek és rajzeszközök az adott évfolyam elvárásának megfelelően. A kerület ezzel is átvállalja a terhek jelentős részét a családoktól, és könnyíti a gyerekek iskoláztatását.

Győrffyné Molnár Ilona arról is tájékoztatott, hogy egy testületi döntés értelmében az önkormányzat idén a megszokott támogatásokon túl is biztosít forrást az iskoláskorú gyermeket nevelő családoknak. A harmadik évfolyam ingyenesen kapja meg a tankönyveket, de mert a rendeletalkotás szeptemberre csúszott, azoknak a szülőknek is visszafizetik a tankönyvek árát, akik már megvették azokat. Hoffmann Tamás polgármester döntésének értelmében ráadásul egy 4 millió forintos vásárlási keretből azok a rászorulók is kaphatnak ingyen tankönyvet, akik valamiért nem feleltek meg a feltételeknek. Az extra támogatások közé tartozik még, hogy az iskolák megnövekedett bútorigényét 9 millió forintos bútortámogatással kompenzálja az önkormányzat, az iskolák számára. A kerület új számítógépek vásárlásához is biztosít anyagi lehetőséget.

*****

Újbuda Önkormányzatának tanévkezdési támogatási formái

A rászorult személyek támogatásáról szóló 51/2013.(X.30.) ÖK számú valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 16/2014.(V.28.) ÖK számú rendeletek értelmében a tanévkezdéshez az újbudai lakosok a következő támogatásokat tudják igénybe venni:

Eseti támogatás:
-újbudai gyermeknevelési segély
Újbudai gyermeknevelési segélyre jogosult a gyermek törvényes képviselője, ha családja időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került és a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem több 62 ezer 700 Ft-nál. A támogatás alkalmankénti összege az egy főre jutó havi nettó jövedelemtől függően ötezer, négyezer vagy háromezer forint gyermekenként.

Utazáshoz támogatás:
-újbudai tanulók utazási támogatása
Újbudai tanulók utazási támogatása állapítható meg annak a tanulónak, akinek esetében a köznevelési intézmény igazolja, hogy a tanuló lakóhelye és az intézmény távolsága indokolja a tömegközlekedési eszköz használatát. Az utazási támogatás félévenként, szeptembertől januárig és februártól júniusig állapítható meg. A támogatás havi összege az egy főre jutó havi nettó jövedelemtől függően kettőezer-ötszáz forint, kettőezer forint, ezerötszáz forint.

Étkeztetéshez támogatás:
-újbudai gyermekétkeztetési támogatás
A XI. kerületi, nem önkormányzati működtetésű intézményt látogató gyermek esetében újbudai gyermekétkeztetési támogatás állapítható meg, melynek – az étkeztetést nyújtó intézmény részére folyósítandó – összege egy főre jutó havi nettó jövedelemtől függően hatezer vagy négyezer forint.

Ingyenes tankönyvellátásról információ:
Minden első és második évfolyamra beiratkozott tanuló családi állapotától, a családja jövedelmi és vagyoni helyzetétől, a testvéreinek számától függetlenül továbbá aki tartósan beteg, akit a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrum zavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd, aki három vagy több kiskorú, illetve eltartott gyermeket nevelő családban él, aki nagykorú és saját jogán iskoláztatási támogatásra jogosult vagy aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, annak biztosított az ingyenes tankönyvellátás.

T.D. - ÚjbudaTV

Indul a tanév, kezdődik az iskola