Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 5. kedd, Adorján, Adrián

Idegenvezetők segítségével tárul fel a múlt

Újbuda   |   2016, február 5 - 11:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint annak Idegenvezetői Továbbképző Központja 15-ik alkalommal szervezi meg Budapesten, így Újbudán is az Idegenvezetői Világnapot. A február 25-28. közötti eseménysorozat keretében idegenvezetők mutatják be a kerület nevezetességeit, történelmi értékeit az érdeklődők számára.

Újbuda különlegességeit, rejtett szépségeit, történelmét ismerhetik meg azok az érdeklődők, akik csatlakoznak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Idegenvezetőii Világnapjához. A látogatók február 25-28. között - négynapos rendezvénysorozat keretében – kapnak betekintést tematikus séták során a 11. kerületi mindennapokba. A BKIK és az önkormányzat évek óta tartó együttműködésében, idegenvezetői kísérettel tekinthetik meg például a Bartók Béla út titkait a főváros 15-ik világnapján.

Szatmáry-Jahl Angéla, a BKIK kereskedelmi tagozatának elnöke ismertette a program részleteit. Elmondta: Barangolás a Bartók Béla úton címmel indul séta február 26-án 14 órakor a Szent Gellért térről a Gárdonyi térre, idegenvezetők mutatják be a térség nevezetes épületeit, ipari műveit, megidézik a környék híres íróit, megemlékeznek a magyar ipar, technika, ipari oktatás fejlődésében nagy szerepet játszó gépészmérnök, feltaláló, egyetemi tanár Csonka Jánosról (1852-1939). Megtekintik a művészeti galériákat, a Hadik kávéházat, a Szatyor bárt és a XX. század elején, az első világháború előtti eklektikus, szecessziós, premodern stílusban tervezett Bartók Béla úti épületeket.

Albertfalva múltjával és jelenével a Fehérvári út-Albertfalva utca sarkáról induló sétán ismerkedhetnek az érdeklődők. Feltárul a 75 éves Szent Mihály templom, a Pentele utcai Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény történelme, valamint bemutatják a Kondorosi úti középkori település nyomait.

A BKIK a rendezvénysorozat utolsó napján, vasárnap buszos, hajós, villamosos városnézéssel várja a szakma képviselőit, a városlakókat, a külföldieket és fővároson kívülieket. Idén először az akadálymentesített buszok mellett hajós programokon is részt vehetnek a mozgáskorlátozottak.

A rendezvény központi helyszíne a Bálna Bevásárlóközpont, ahol február 28-án kézműves vásárral, kiállítással, programokkal, a Turisztikai Desztináció Menedzsmentek bemutatkozójával, valamint hungarikum élelmiszerekkel készülnek. A rendezvény programjai elérhetőek a kamara honlapján, valamint Facebook oldalán. Regisztrálni a www.bkik.hu oldalon lehet.

T. K.