Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Homokszobrot avattak a Pátria Nyomda születésnapján

Újbuda   |   2018, szeptember 11 - 15:15
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gutenberget, a könyvnyomtatás atyját ábrázolja az a 3,5 méteres homokszobor, amelyet a Pátria Nyomda Zrt. 125-ik születésnapja alkalmából avattak fel. A sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen szó volt a hazai nyomdaipar helyzetéről, valamint az ország egyik legnagyobb magyar tulajdonú, a kerületben lévő nyomdája, a Pátria és az önkormányzat együttműködéséről.

Homokszobrot avattak a Kopaszi-gáton a Pátria Nyomda megalakulásának 125. éves évfordulója alkalmából. A művet a világhírű magyar homokszobrász, Monostori Ferenc készítette.

A Kopaszi-gáton tartott ünnepi sajtótájékoztatón leleplezett alkotáshoz 25 köbméter homokra volt szükség, a szobor tömege 30 tonna. Az alkotás az időjárástól függően néhány hónapig marad fenn; főként a fagy és a vandalizmus árthat neki.

Az 1893-ban alapított, 400 főt foglalkoztató vállalat vezérigazgatója, Simon László beszédében a nyomdaipar hazai helyzetéről is beszélt. Felhívta a figyelmet az informatika szerepére és az automatizálásra, szó volt arról, hogy a mai nyomdák mást állítanak elő, mint tették azt ötven, vagy akár húsz évvel ezelőtt. A Pátriában például nem csak újságot, nyomtatványokat állítanak elő, hanem a kor kihívásaihoz, igényeihez alkalmazkodva - a hűtőmágnesektől kezdve, a több méteres matricán át, a textilre nyomott képen keresztül, egészen a csomagolópapírig - igen széles a termékpaletta (szerkesztőségünk kiadványa, a Pont Magazin is a Pátria nyomtatásában készül). Simon László hozzátette: a nyomdaipart is sújtja a munkaerőhiány, a mintegy 15 ezer főt foglalkoztató ágazat akár azonnal képes lenne több ezer dolgozót felvenni. Állítása szerint a nyomdaipari dolgozók bérezése a hazai középmezőnybe tartozik, biztos megélhetést kínálva. Úgy tűnik azonban, hogy az utánpótlás elmaradása nem pénz vagy munkakörülmény kérdése, hanem számos, az iparágat sújtó kortünet, ezért - a körülményekhez alkalmazkodva - a nyomdaipar is átstrukturálódik.

Az évfordulós eseményen Hoffmann Tamás polgármester is részt vett. Beszédében kiemelte a Pátria Nyomda jelentőségét, méltatta a vállalat környezettudatosságát, a környezet védelméért tett erőfeszítéseit. Hozzátette: az önkormányzat egyebek mellett az építmény- és telekadó szinten tartásával segíti a vállalkozásokat, továbbá infrastruktúrájával és közlekedési hálózatával járul hozzá a nyomdában dolgozók mindennapjaihoz.

T. K.