Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Hírhedt tolvajpárost fogtak a rendőrök

Újbuda   |   2014, április 16 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Tolvajokat fogott a kerületi rendőrség. A hosszú ideje fosztogató páros védtelen idősek átverésére, meglopására specializálódott. A tettesek készpénzt és ékszereket zsákmányoltak áldozataiktól. Statisztikák szerint évről évre nő az idősek elleni bűncselekmények száma, leginkább a trükkös lopások aránya emelkedett 2013-ban.

A legváltozatosabb ürüggyel jutnak be egyedülálló idősek lakásába a trükkös tolvajok, hogy aztán segítőkészségüket és hiszékenységüket kihasználva szabadítsák meg őket értékeiktől - mondta Ficsor Karolina, a XI. kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi alosztályának vezetője.

Az újbudai rendőrök lakossági bejelentés segítségével bukkantak a tolvajok nyomára. Egy lakótelepi lakásba napokkal az országgyűlési választások után csengettek be választási kérdőívvel az elkövetők. Amíg egyikük az ott élő idős hölgyet lefoglalta, a másik felkutatta az ingatlanban található készpénzt és ékszereket. Közben azonban egy családtag hazaérkezett és az egyik tettest sikerült bezárnia a lakásba. A kiérkező rendőrök elfogták az elkövetőt, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Egy Fehérvári úti lakásba is hasonló módszerrel jutott be ugyanez a tolvajpáros. Kifigyelték az ott élőket, majd víznyomásmérésre hivatkozva egyikük bejutott a lakásba. A fürdőszobába kísérte a bottal járó, rosszul látó és halló idős hölgyet, társa pedig besurrant és megkereste az értékeket. Mintegy 770 ezer forintnyi készpénzt és ékszereket zsákmányoltak. A nyomozás során az elfogott tettes bűntársát is sikerült beazonosítani, és több hasonló eset is kitudódott.

A korábbi ügyekben feljelentést tett áldozatok többsége a szembesítésen felismerte az elkövetőket. Ficsor Karolina rendőr százados arra figyelmeztetett, hogy aki idegeneket enged a lakásba, védtelenné válik a biztonsági ajtó, a riasztó és a lánc ellenére is. Mivel a biztonság sok esetben nem pénz, hanem odafigyelés kérdése, az újbudai 60+ program bűnmegelőzési tanfolyamokon készíti fel az időseket a trükkös lopások elkerülésére.

T.D. - ÚjbudaTV

Hírhedt tolvajpárost fogtak a rendőrök