Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Hilton a hegytetőn: nem mindegy, hogyan épül

Újbuda   |   2022, március 2 - 09:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt években szélsebesen beépülő Madárhegy környékén újabb méretes ingatlant húznak fel. A Törökbálinti út és a Barackmag utca közötti, egymás mellett fekvő két telekre tervezett Hilton apartmanszálló építését fakivágásokkal és jogellenes területfelöltéssel kezdték el, amivel szemben erőteljes civil tiltakozás indult. A szálloda biztosan megépül, de nem mindegy, hogyan.

Az építési engedéllyel rendelkező területen közel tíz esztendeig egyetlen kapavágás sem történt, a csendet egy éve törte meg az első markológép. – A helyiek igencsak rossz néven veszik az építkezéssel járó természetpusztítást és a szabálytalanságokat – mondta el a helyszínen Keller Zsolt. Az önkormányzati képviselő tájékoztatása szerint illegális tereprendezés zajlik: a munkagépek nemrég az eredeti talajszinthez képest tíz méter magasságban töltötték fel a területet. – A környéken lakók tisztában vannak azzal, hogy magánterületen nem akadályozhatnak meg egy engedélyes építkezést, azt viszont nem akarják eltűrni, hogy a tervezett két-három emeletes apartmanszálló tíz méterrel magasabban épüljön meg – tette hozzá a képviselő. Keller Zsolt szerint a szálloda így nemcsak elveszi a kilátást a mögötte álló házaktól, de a domb felhúzása önmagában is jogszabályba ütközik, a vállalkozónak azon a terepszinten kell építkeznie, amire megkapta az engedélyt.
Az önkormányzati képviselő fél éve tájékoztatást kért az ügyről a kormányhivataltól, és azt a választ kapta, hogy hatósági eljárás keretében vizsgálják. Mivel azóta semmi sem történt, a képviselő a helyiekkel és 15 civil szervezettel közösen szólította fel levélben a hivatalt, hogy azonnal vessen véget a tereprendezésnek, és állíttassa helyre az eredeti állapotot.
A területen szemlét tartó Bereczky Gábor, a Védegylet Egyesület főtitkárhelyettese lapunknak azt is megemlítette, a fák kivágása engedélyhez kötött, és nincs tudomása arról, hogy a vállalkozó kapott volna ilyet. Abszurdnak nevezte, hogy egy szállodát lakóövezetbe ékeljenek be, amit a terület intézményi övezeti besorolása tett lehetővé. A beruházás nem csupán Madárhegyet fogja érinteni, hiszen egy szálloda jelentős busz-, áruszállítási és vendégforgalmat szabadít az egész környékre. – Amikor a vendégek elindulnak a belvárosba, Gazdagrét felé az amúgy is telített utakon fognak közlekedni – sorolta a várható hatásokat az egyesületi vezető, aki szerint a megfelelő infrastruktúrát és tömegközlekedést régóta nélkülöző Madárhegyre és környékére káosz vár.

Hat új hotel építését jelentette be a Hilton Hotels tulajdonában álló szállodalánc, a DoubleTree by Hilton. Ezek közül az egyik Magyarországon, Újbuda tetején, a Pösingermajor nevű villás, családi házas városrészben fog megépülni. A márka első magyarországi szállodája, a DoubleTree by Hilton Budapest Buda Hills Hotel and Residences várhatóan 2023-ban készül el wellness és spa létesítményekkel, úszómedencével és rendezvényteremmel. A létesítmény a Rupphegyi Kft.-vel, egy magyar ingatlanfejlesztő és -kezelő céggel kötött franchise megállapodás keretében épül meg. A cég tulajdonosa korábban érintett volt egy VIII. kerületi szálloda szabálytalan üzemeltetésében, amiért hatósági bírságot is kiszabtak rá. Majdnem egy évtizede, 2013-ban már tartottak lakossági fórumot a Hilton-építkezéssel kapcsolatban, a Pösingermajor Érdek- és Tájvédelmi Egyesület szervezésében.T. D.