Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Hidak és hídépítők napja volt a kerületben

Újbuda   |   2015, május 21 - 14:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Május 16-án, Nepomuki Szent János Ünnepén rendezték a harmadik Hidak és Hídépítők napját. A a hídépítők versenyét a Műsazaki Egyetem csapata nyerte.

A Hídépítők Egyesülete által szervezett rendezvényen raklapokból, PET-palackokból, fából és tésztából is épültek hidak a Budapesti Műszaki Egyetem előtti téren. Ezzel egy időben csaknem ötszáz sárkányhajós, evezős és kajakos is felvonult a Dunán. A népes csapatot egy Nepomuki Szent János szoborral díszített gályahajó valamint egy hadihajó is kísérte. A menet az UTE Kajak-Kenu telepről indult és a Lágymányosi Öbölben kötöttek ki a hajók. A csapatok profikból, egyetemistákból és a rendezvényhez csatlakozó cégek, szervezetek dolgozóiból álltak össze. Simicskó István államtitkár többek között a háromszoros olimpiai ezüstérmes Szabó Szilviával és Újbuda Önkormányzatának munkatársaival teljesítette a csaknem tíz kilométeres távot.

Nepomuki Szent Jánost a folyók, hidak, halászok védőszentjét a BME előtti téren hídépítéssel ünnepelték. A versenyen a csapatok mindössze raklapot, kötelet és szögeket használhattak, majd az elkészült hidakat tesztelniük is kellett. A nyertes a Műegyetem csapata lett, ők a tavalyi 19 perces rekord helyett, idén 7 perc 21 másodperc alatt építették fel hídjukat.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.