Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. szombat, Tivadar

Hétvégén óraátállítás

Újbuda   |   2018, március 23 - 11:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Március 25-én, vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amikor az órákat hajnali kettő órakor háromra kell előre tekerni. Az óraátállítás miatt változik több budapesti busz, villamos és néhány éjszakai belföldi és nemzetközi vonat menetrendje.

Vasárnap hajnali kettő órakor háromra kell állítani az órákat, emiatt az éjszakai járatok hajnali 2:00 és 3:00 közötti indulásai kimaradnak, egyes éjszakai járatok és a H6-os HÉV-pótló menetrendjében változásokra, a megszokotthoz képest többletindulásokra kell számítani. Hajnalban a 6-os villamos, valamint a legtöbb éjszakai busz közlekedése módosul, a pontos menetrendi információk a BKK weboldalánrh érhetők el.

Az óraátállítás két nemzetközi vonaot is érint: a Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösházán éri az óraigazítás, ahonnan már a nyári időszámítás szerint indul 3:30-kor. A Bukarest-Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra és Bécsbe.

Néhány Budapestről induló nemzetközi vonat várhatóan egy órával később éri el a külföldi végállomást, illetve Belgrádból a Beograd gyorsvonat, Varsó és Prága felől a Metropol EN, Bukarestből az Ister IC, Brassóból a Corona IC, Münchenből és Zürichből a Kálmán Imre-Wiener-Walzer EN vonat is 60 perccel érkezik később Budapestre vasárnap.

A nyári időszámítás alapvetően energiatakarékossági célt szolgál. A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia-megtakarítás érhető el. Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. A nyári időszámítás szabályait az Európai Unió 1996-ban egységesítette.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint az átállítással áram, és így évi 4-5 milliárd forint takarítható meg. A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat: a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan csökken az esti órák terhelése, mert egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos, 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.
Éves szinten körülbelül 100-120 gigawattórával kevesebb áramot használ az ország a nyári időszámítás ideje alatt, ez 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg, és ezáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.