Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szerda, Erik, Alexandra

Henryk Slawik és id. Antall József emlékműve a Goldmann György téren

Újbuda   |   2017, június 26 - 15:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Henryk Slawiknak és idősebb Antall Józsefnek emléket állító szobrot avattak fel a Goldmann György téren. Az ünnepélyes avatáson részt vett Kövér László, az országgyűlés elnöke, Marek Kuchcinski, a lengyel parlament elnöke, valamint Tarlós István Budapest főpolgármestere és Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere is.

A magyar és a lengyel egymás iránt hű, baráti és egymásra utalt nemzet – mondta köszöntő beszédében Kövér László, az országgyűlés elnöke, amikor június végén a Goldmann György téren felavatták a II. világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidó embereket mentő Henryk Slawik és idősebb Antall József – Antall József volt miniszterelnök édesapja – emlékművét. Kövér László a magyar-lengyel barátság bizonyítékaként méltatta kettejük kapcsolatát. Bár a két politikust „egy egész világ választotta el egymástól” – például származásuk miatt –, együtt mégis több tízezer lengyel menekültet, köztük ötezer zsidót tudtak megmenteni.

Marek Kuchcinski, a lengyel parlament elnöke szintén a két nép barátságának történetéről beszélt, miután a két férfi történelmi tevékenységét elevenítette fel. Az 1894-ben született Henryk Sławik lengyel baloldali újságíró és politikus, emigráns diplomata id. Antall Józseffel együttműködve 1939 és 1945 között menekültek nevére szóló hamis útleveleket állíttatott ki, illetve hamis igazolást adott ki a katolikus felekezethez való tartozásukról. Magyarország német megszállása után Slawikot letartóztatták és megkínozták, majd önként vállalt vértanúságot szenvedett a mauthauseni koncentrációs táborban.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere felidézte, hogy a most felavatott szobor párját, néhány hónapja adták át Varsóban, ahol a megemlékezés alkalmával szintén a magyar-lengyel barátság fontosságát hangsúlyozták. – „Újbuda rendkívül büszke arra, hogy a lengyel hős nevét nem csak a budai alsó rakpart lágymányosi szakasza viseli, hanem már egy köztéri szobor is emlékeztet rá és a másik nagy hősre, Antall Józsefre – tette hozzá a polgármester.

Tarlós István főpolgármester a közelmúltban elhunyt Jókai Anna szavait idézte: „A jelen sokkal tartozik a múltnak, s ha ezt a tartozást ki nem egyenlíti, a jövőtől sem követelhet.” A lengyel-magyar barátság évszázados múltjára utalva hozzátette: a két ország kapcsolata a legvészterhesebb időkben sem ingott meg, a barátság a világot elárasztó gonoszságot is túléli.

Az ifjabb Antall József özvegye, Klára asszony id. Antall Józseffel kapcsolatos emlékeit elevenítette fel. Érdeklődésünkre elmondta, apósával 19 évig éltek egy lakásban, de az 1945-46-ban újjáépítési miniszteri posztot betöltő politikus nem sokat mesélt neki a II. világháborúról és a lengyel menekültek megmentéséről. Az ismerősök viszont szívesen számoltak be a heroikus küzdelemről.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes szintén megemlékezett a két hős tetteiről, kiemelve, hogy barátságuk a két nép kapcsolatát is szimbolizálja.

Kövér László arról is beszélt, hogy a visegrádi csoport (V4) július elsejével kezdődő magyar elnöksége folytatja a posztot előtte betöltő Lengyelország által elkezdett munkát. Magyarország a V4-es együttműködés erősítését helyezi a középpontba elnöksége idején, regionális kitekintéssel az Európai Unión belül és az unión keresztül a világpolitikában is. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez majd Magyarország a régió versenyképességének fokozására a digitális világban – közölte a házelnök.

Idősebb Antall József 1896-ban született, 1974-ben hunyt el. A II. világháború alatt menekültügyi kormánybiztos volt, de nem csak a menekülteket segítette, hanem külön gondoskodott a köztük levő több ezer zsidóról is. A német megszállást követően lemondott, majd a Gestapo letartóztatta. Tevékenysége elismeréseként 1989-ben az izraeli Jad Vasem emlékhatóságtól posztumusz megkapta a Világ Igaza kitüntetést.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Bartók-negyed lakossági fórum  

2022május1717:30
Tájékoztató és beszélgetés az önkormányzat fejlesztési terveiről 2030-ig.
Várjuk a véleményüket, részvételüket!

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.