Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. csütörtök, Mária

Hatvan éve védik a természetet a Sas-hegyen

Újbuda   |   2018, október 15 - 16:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Családi nappal ünnepelték a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) munkatársai és a látogatóközpont vendégei, hogy hat évtizede áll oltalom alatt ez a különleges flórával és faunával rendelkező terület, a Sas-hegy, a főváros szívében.

Természetismereti és geotóp játékok, vetélkedők várták az érdeklődőket október 13-án a Sas-hegyen. A gyerekek építhették a tölgytortát, vezetett túrákon vehettek részt a tanösvényen, találkozhattak a mesekuckóban Mimóval és Csipekkel, de volt könyvbemutató, ásvány- és kőzetbemutató, börze és sok érdekes szakmai előadás is.

Kremnicsán János, a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője lapunknak elmondta, 2008-ban vált igazán védetté a terület és jött létre ezen a DINPI Látogatóközpontja. Megtudtuk azt is, hogy a Sas-hegy, mint nagyvároson belüli természetvédelmi terület mégsem egyedülálló a világon, Budapesten kívül Buenos Aires is hasonló természeti értékkel büszkélkedik. Mindez nem csökkenti a Natura 2000 védettség alatt álló terület értékét, sőt a nemzeti park munkatársai Újbuda önkormányzatával összefogva igyekeznek tovább fejleszteni azt.

Zajlik az invazív (nem őshonos) növényfajok visszaszorítása a területről, ezen cserjék, fák helyére visszakerül az eredeti növényzet. Erről szól az Európai Unió által támogatott LIFE4OakForests program is, amelynek keretében hamarosan tölgyfákat telepítenek a Sas-hegy oldalába - tudtuk meg Mosoni Dórártól a DNPI munkatársától.
- Példaértékű az önkormányzattal az együttműködésünk - fogalmazott Kremnicsán János. Hozzátette: hét éve öt témakörben indult a kooperáció, jelenleg pedig huszonhárom olyan állandó projekt van, amelyben a közös ügyért, a környezetvédelemért dolgozunk Újbudával. Az önkormányzat nemcsak a Sas-hegy turisztikai népszerűségét segíti, hanem a gyerekek környezettudatosságra nevelését és az idősek 60+ programon belüli rekreációjában is a látogatóközpontban. - Együtt küzdünk a klímaváltozás ellen is, de Újbuda partnerségére a madaras programjaink támogatásában is számíthatunk - mondta a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője.

D. B. S.