Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Hatvan év felett is lehet sikeres egy elsőkötetes író

Újbuda   |   2015, május 22 - 12:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Yolla meséi című első novelláskötetét mutatta be május 10-én Szabó Jolán. A Fővárosi Művelődési Házban tartott könyvbemutatón több mint ötvenen vettek részt, a megjelentek a szerző barátai, kollégái, írótársai és a kiadó képviselői, valamint Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő is.

A novelláskötet a szerző korábbi és legújabb írásainak válogatása. Történeteiben a vidéki és a városi élet pillanatai keverednek vágyakkal, álmokkal, egyedi kifinomult humorral, iróniával és mély lélekábrázolással. Szereplői kitalált személyek, mégis valós személyekként küzdenek önmagukért, boldogságukért, mindennapjaikért. – A könyv a ma emberéről, rólunk szól, jól ábrázolja a mindennapok világát, ahogy életünk eseményei peregnek – mondta Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő, aki szerint a szerző jó példa arra, hogy az élet derekán túl is lehet váltani és új életet kezdeni.

Szabó Jolán fiatal korában is írt, de más irányba sodorta az élet, kereskedelmi üzemgazdászként dolgozott 2011-es nyugdíjazásáig. Élete legnehezebb időszakában, 2006-ban ragadott tollat ismét, amikor édesapját és élettársát szinte egyszerre veszítette el. Egyik írását barátnőjének újságíró lánya olvasta, majd ajánlotta be lapjához, elindítva ezzel Szabó Jolánt az írói pályán.

A szerző szerint a Yolla meséi gyarlóságokról, a mindennapokról, a problémamegoldó képességről szól, arról, hogy mennyire figyelünk másokra, mennyire éljük igazán életünket. Elmondása szerint bár negyvennégy éve él Budapesten, lelke mélyén megmaradt jászkunságinak, ahonnan vidéki karaktereit is eredezteti, de ugyanúgy ír a középosztálybeli városi emberekről is. Úgy véli, a ma világát mutatja be női szemmel, saját szavai szerint „gyerekek, ilyenek vagyunk, ha nem tudnátok”.

H.L.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.