Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Három évtizede segít a VICUS

Újbuda   |   2020, szeptember 22 - 10:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Közel 30 éve segít a kerületben élő időseknek, nagycsaládosoknak, hátrányos helyzetűeknek az Újbudán működő VICUS XI. Közalapítvány. Az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt bajba került családokat is támogatták. Az alapítvány elnökét, Szöllősi Ágnest kérdeztük tevékenységükről.

„Az alapítástól kezdve ugyanazt a célt követtük: a kerületben élő rászorulóknak nyújtottunk segítséget, olyan hátrányos vagy krízishelyzetben lévő embereknek, akiknek veszélybe kerül a megélhetése, és/vagy díjhátralékuk keletkezik. Ősszel, a fűtési szezon elején – inkább megelőzésként – fűtési támogatást is adunk. Általában azok fordulnak hozzánk, akiken a szociális osztály azért nem tud segíteni, mert az egy főre jutó jövedelmük egy-kétszáz forinttal meghaladja azt a limitet, amely alatt segélyre lennének jogosultak.”


A VICUS XI. Közalapítvány tevékenységéhez szükséges anyagi források legnagyobb részét Újbuda Önkormányzata adja, de cégek, vállalkozók, egyének is segítenek adományokkal, illetve az adójuk 1 százalékának felajánlásával. Idén különösen nagy szükség volt és van adományozókra, a tavaszi, nyár eleji kérelmezők felét a járvány miatt munkájukat elvesztők adták. „A pandémia miatt megnőtt a segítségkérők száma. Hálásak vagyunk azért, hogy a kerületben működő cégek felismerték, mennyire fontos, hogy ők is segítsenek. Az Újbudán építkező Metrodom Duna Alfa Kft.-től kaptuk a legnagyobb összeget, 15 millió forintot, a Futurealtól 10 milliót, az Alíz utca Kft.-től 5 milliót, a Wingtől 3 milliót, de az Infogroup FM Ingatlanüzemeltetőtől is kaptunk 2 milliót. Az önkormányzat képviselői és bizottsági tagjai szintén jelentős összeggel járultak hozzá ahhoz, hogy többet tudjunk szánni a rendkívüli helyzetben megnövekedett igények kielégítésére. Összesen 38 millió forinttal többet tudtunk fordítani a járványhelyzet következtében kialakult problémák enyhítésére. Nemcsak személyeknek, hanem intézményeknek is adunk támogatást. Amikor a járvány kezdetén kevés volt a tisztító- és fertőtlenítőszer, az arcmaszk, akkor azok beszerzéséhez is hozzájárultunk. Részt vettünk Covid-gyorstesztek vásárlásában, ezen felül 50 ózongenerátor beszerzésével tudtunk hozzájárulni az óvodák, bölcsődék újranyitásához és működéséhez. Tartós élelmiszerek megvételében is közreműködtünk.
Ezúton is köszönjük a cégek és magánszemélyek, illetve a képviselők adományait, sok ember nehéz helyzetén tudtunk így könnyíteni.”
Az alapítvány legutóbbi kuratóriumi ülésén 132 kérelemről döntött, ennek 80 százaléka szociális segély. Krónikus betegségekben szenvedő, alacsony jövedelmű kerületi lakosok, nyugdíjasok kaptak most forrást élelmiszerek és gyógyszerek beszerzéséhez, de a rendkívüli kiadások miatt megélhetési válságba kerülők is kaphattak pénzt ezekben a napokban. Összesen 5 190 000 forint került most a rászorulókhoz.
„Azt tapasztaljuk, hogy sok embernek az életminőséget javító gyógyászati segédeszközök beszerzése is rendkívül nagy anyagi terhet jelent. Egy komplex fogászati kezelés vagy egy szemüveg, hallókészülék, gerinctámaszt adó fűző, ortopéd cipő megvétele, cseréje sokak számára nem vagy csak nehezen oldható meg.”
Már meghirdették a következő pályázatot is. A pályázati kérelmeket október 9-éig lehet benyújtani, a kuratórium október 16-áig dönt a 2 millió forintos keretösszeg felosztásáról.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.