Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Harmincéves a Csíki Suli

Újbuda   |   2016, május 25 - 13:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sportnappal, öko- és gasztro-versennyel, színes bemutatókkal és fergeteges bulival ünnepelte fennállásának harmincadik évfordulóját a Gazdagrét-Csíkihelyek Általános Iskola május 20-21-én.

A két napos rendezvénysorozat megnyitóján Hoffmann Tamás polgármester beszédében kiemelte, az önkormányzatnak fontos a magas színvonalú oktatás, ezért is igyekszik minden támogatást megadni ahhoz, hogy minél jobb körülmények között tanulhassanak a gyerekek a kerületben. Szerinte, akármilyen változás is történik az oktatási rendszerben, fontos, hogy az iskolákkal való kapcsolattartás közvetlen és állandó legyen.

Az eseményen részt vett Giricz János egykori igazgató, aki fiatalon került az intézmény élére és lendülete, igyekezete huszonöt éven át volt az iskola motorja. Elmondta, hogy három évtizede a gazdagréti lakótelepre költöző, többnyire kisgyerekes fiatalokból álló családok nagy lelkesedéssel támogatták a Csíki sulit, fontos volt számukra, hogy gyermekeiket lakóhelyükhöz minél közelebb járassák iskolába. Emlékei szerint özönlöttek a még festék illatú lakásokból, az ugyancsak vadonatúj iskolai épületbe a diákok. Volt olyan év, amikor 1314 tanulója volt az iskolának, bár akkoriban két helyszínen zajlott az oktatás, mivel a Csíki igazgatása alá tartozott a lakótelep alján működő, a környékbeliek által „Cserepesnek” nevezett, alsósoknak fenntartott épület.

Bruckner László az intézmény jelenlegi igazgatója az elmúlt harminc évben kialakult hagyományok sokaságáról beszélt és kiemelte a sport karakterformáló szerepét. A klasszikus sportágnak tekinthető atlétika, labdarúgás és kézilabda mellett népszerű az iskolában a cselgáncs, de a korcsolya, az úszás, a néptánc és a formációs tánc is része a mozgáskultúrának. Ebben a tanévben megújították az Ökoiskola címet, melynek része a hosszú évekre visszatekintő erdei iskola program.

Az esemény megnyitóját harminc galamb felengedésével és egy – a tervek szerint tíz év múlva kinyitható - időkapszula elhelyezésével tették ünnepélyesebbé. A délután folyamán egy öko-gasztro verseny keretében, öko hulladékokból vagy ételekből raktak ki egy nagy 30-ast a gyerekek, majd sulibulit tartottak. Szombaton sportnappal is ünnepeltek; többek között rocki- és judo bemutatóval, csocsó és szumó bajnoksággal, valamint a legkisebbeknek akadályversennyel. Este az egykori és jelenlegi tanárok, szülők és öreg diákok retro party-n vigadtak, ahol Trabarna mozgatta meg a rekeszizmokat és a Szivárvány Táncszínház adta elő tüzes műsorát. Devecseri Noémi, az iskola tanára szerint egy szülőkből alakult csapat rengeteget segített neki az előkészületekben, ami jól jelzi, hogy az iskolát körül vevő közösség nemcsak egykor, hanem ma is nagyon aktív.

Az iskola harminc évvel ezelőtti nyitása óta tanít az intézményben:

Hegyi Judit

Kissné Lávay Nicolette

Vadas Ilona

Pongóné Móré Irén

Schmidtné Horváth Mária

Szojka Andrea

Toma László

Rozsnyai Kamilla

H. L.