Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Hangok és Harangok - Mága Zoltán koncertje Újbudán

Újbuda   |   2016, szeptember 5 - 12:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nagysikerű koncertet adott Mága Zoltán hegedűművész Újbudán a Budai Ciszterci Szent Imre Templomban szeptember 3-án. Az ingyen koncerten összegyűjtött adományokkal a főként kerületi időseket és hátrányos helyzetű gyermekeket támogatják.

Augusztus 21-én a Szent István Bazilikából indult útjára Mága Zoltán adománygyűjtő koncertturnéja, amelynek fő célja, hogy segítse a Kárpát-medence magyarlakta településeit. A hátrányos helyzetű tehetségek támogatásán túl kórházak, iskolák, egyházi intézmények részesülnek az adományokból. Az első három koncert eredménye 30 millió forintot. A Hangok és Harangok turné negyedik állomása az Szent Imre plébániatemplom volt. Mága Zoltán nem véletlenül választotta koncerthelyszínül a XI. kerület emblematikus templomát: Újbudán az egyház által működtetett, időseket gondozó karitász szolgálat kapja az összegyűjtött adományok jelentős részét. Ezenkívül az újbudai hátrányos helyzetű gyerekek iskolakezdését is támogatják tanszerekkel és cipőkkel.

A katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban fellépő zenekar időről-időre kiegészül egy-egy ismert művésszel. Újbudán Szakcsi-Lakatos Béla, Meláth Andrea és Szenthelyi Miklós tette még felejthetetlenebbé az estét. Az ingyenes hangversenysorozat fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, védnöke Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek volt.
Mága Zoltán és zenekara Magyarország minden megyéjébe ellátogat a következő hetekben, de Kárpátalján, Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken egyaránt felcsendül majd zenéje, erősítve a magyar kulturális közösségi tudatot. A hegedűművész elmondta, nem véletlen, hogy fellépéseiket főként templomokba tervezik, mivel azt szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy az egyház intézményei mindenki előtt nyitottak, segítséget és megnyugvást nyújtanak.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.