Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Hamarosan piknikezhetünk az Árasztó-parton

Újbuda   |   2021, augusztus 10 - 09:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az Árasztó úti gát melletti terület augusztus második felétől közparkként működik. Dél-Buda izgalmas, vadregényes Duna-parti szakaszai még idén bekapcsolódnak a városi kirándulások kedvelt célpontjai közé a Római-part, a Hajógyári-sziget és a Népsziget után.

A folyó vízminőségének javulásával egyre nagyobb az igény arra, hogy a Duna ne csak áthidalandó közlekedési akadályt, hanem pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas környéket is jelentsen. Régóta hangoztatott elvárás az is, hogy a pesti alsó rakpart ne csupán egy közlekedési folyosó, hanem közterület legyen. A rendszeressé váló lezárások során a budapestiek megtapasztalhatták, milyen érzés az egybefüggő parton zavartalanul sétálni, biciklizni vagy csak ücsörögni. Ezt az élményt kívánta megadni nyáron a főváros és a Valyo (Város és Folyó egyesület) közös, Rakpart névre keresztelt projektje a Lánchíd és a Parlament közötti szakaszon, ahol növényekkel, piknikasztalokkal, napozóágyakkal, tollaspályákkal teremtettek barátságos közteret.

Újbudán eddig csak a Kopaszi-gátnál lehetett közvetlenül lesétálni a folyóhoz. A Lágymányosi-öböltől délre viszont van még három kilométernyi Duna-partja a kerületnek, amelyet alig ismerünk és alig használunk. Nagy része megújulásra váró barnamezős, régi ipari terület, de már megvan a szándék a változtatásra. A kerületi és a fővárosi önkormányzat egyeztetéseket folytat, hogy közös tervekkel vágjanak bele a Duna-part jövőjének alakításába. Amíg a koncepciók és tervek kialakulnak, a XI. kerület úgy döntött, hogy igyekszik a hozzáférhető szakaszokat otthonosabbá tenni, és megismertetni az újbudaiakkal.

Az önkormányzat és a Valyo azon dolgozik, hogy augusztus végétől ideiglenesen új köztér alakulhasson ki az úgynevezett Árasztó úton, vagyis az Albertfalvi-gáton. Ezen a szakaszon különleges élményben lehet részünk: ráláthatunk a várost elhagyó, kiszélesedő Dunára, indusztriális háttérrel, mégis megidézve, hogy a Duna-parton, ha gátakal védve is, de a természet az úr. Az elképzelés szerint az Árasztó-parton piknikasztalok, napozóágyak és tűzrakóhelyek fogják várni a Kondorosi úttól délre bicikliző, sétáló, pihenni vágyó budapestieket. A kerület vezetésének reményei szerint szeptemberre már nemcsak a Római-part, de az Árasztó-part neve is ismerősen fog csengeni minden újbudai számára. Az Árasztó-parttal kapcsolatos kérdéseiket, meglátásaikat az arasztopart@gmail.com címen várjuk.