Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Hálát adtak a pálosok az elmúlt évért

Újbuda   |   2018, december 14 - 14:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Hálaadó szentmisére és vendégségre invitálta december 11-én a pálosok azokat, akik az elmúlt évben segítették a Magyar Pálos Rend sorsának alakulását. Újbuda önkormányzatát Hoffmann Tamás polgármester és Molnár László alpolgármester képviselte, a szentmisét Csóka Péter János tartományfőnök celebrálta.

Puskás Róbert Antal atya, a Sziklatemplom perjele összegezte lapunknak az elmúlt év történéseit, amelyek meghatározóak voltak a Magyar Pálos Rendnek. Ezek közé sorolta, hogy egy 2018-ban is folytatódó, balatonszemesi régészeti kutatás sok új összefüggést tárhat fel a pálosok múltjáról, az elért eredményekről a rend kiállításokkal számolt be. Dániel püspök, az egyiptomi Remete Szent Pál Kolostorból látogatott a - kopt keresztényekkel régóta jó kapcsolatot ápoló - budapesti pálosokhoz, továbbá ősszel hungarikummá választották a Magyar Pálos Rendet, elismerve ezzel az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend nagyságát és történelmi jelentőségét. Novemberben új díszkivilágítást kapott a templom bejárata fölött található kereszt, így esténként már messziről látható az Újbuda egyik legszebb és a turisták körében is népszerű templomát jelző feszület. A hálaadó szentmisén a pálosok azt is megköszönhették Istennek, hogy közösségük idén egy Lengyelországból érkezett testvérrel gyarapodott.
A következő év legfontosabb feladatának Puskás Róbert Antal atya a 2020-as Boldog Özséb Évre való felkészülésben jelölte meg. Hamarosan könyv is megjelenik a rendalapítóról és a lengyelországi pálosok közül is többen idelátogatnak, továbbá zarándoklatot is szerveznek számukra Magyarországon.

D. B. S.