Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Ha síkos a járda

Újbuda   |   2019, december 19 - 08:47
Nyomtatóbarát változatSend by email

Itt a tél, szinte bármelyik reggelen számíthatunk fagyra vagy hóra. A közúthálózatot, a parkokat és ezek sétányait, illetve az ingatlanokhoz nem csatlakozó járdákat és kerékpárutakat a közterület-fenntartóknak kell mentesíteniük a hótól és jégtől. Ám fontos tudni, hogy a magántulajdonban álló ingatlanok előtti járda megtisztítása nem az ő feladatuk.

A hatályos fővárosi, valamint helyi önkormányzati rendeletek alapján az ingatlan tulajdonosa, illetve kezelője vagy használója köteles gondozni az ingatlan előtti járdát, valamint a járda és a kocsiút közötti területet, amibe a hó- és síkosságmentesítés is beletartozik.
Ez nemcsak a kertes családi házakra, de a társasházakra is vonatkozik, illetve ahol bolt nyílik az utcára – nyitvatartási időben – annak üzemeltetőjére is. Az esetleges balesetekért, például elcsúszás miatti végtagtörésért az adott járdaszakaszhoz csatlakozó ingatlan tulajdonosa, kezelője tehető felelőssé. Kevesen tudják, de a jog szerint a kártérítési kötelezettség alól a síkosságra vagy a jegesedésre figyelmeztető táblák kihelyezése sem menti fel a lakóközösséget.
Az sem mindegy, milyen anyagot használunk. A 346/2008. (XII. 30.) Kormányrendelet értelmében 2010. szeptember 1-jétől csak olyan anyag szórható a járdára, amely nem veszélyezteti a fás szárú növények egészségét; fák és bokrok közelében nátrium-klorid-tartalmú, azaz hagyományos sót tilos használni. A legjobb a kvarchomok, a zeolit, illetve a jeget is felolvasztó acetát alapú készítmények vagy a kalcium-kloridos mészkő granulátum.
Újbuda gazdag zöld területekben, ezért különösen ajánlott a környezetbarát síkosságmentesítő anyagok használata. Zeolitos jégoldót az Újbuda Prizma Közhasznú Nonprofit Kft. székhelyén, a Hamzsabégi út 60. alatt is lehet vásárolni a téli időszakban 10, illetve 25 kilogrammos zsákos kiszerelésben.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.