Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Gyógyító kulturális séta a Bartók-negyedben

Újbuda   |   2022, május 24 - 09:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

A művészet a testet és a lelket is gyógyíthatja – ezzel a céllal zajlott le május 13-án a First Aid Clinic művészeti program a Bartók-negyedben.

A Gárdonyi térről induló, a Saru utcát és a Kende utcát érintő kulturális sétán az érdeklődők az öröm, a szerelem és a nyugalom terében találkozhattak Kis Judit intermediális művésszel a Küthéra állomáson. Itt egy interaktív installációt tekinthettek meg; alkotója a „felépülés” érdekében olyan gyakorlatokra invitálta a látogatókat, amelyek segítik a kapcsolódást belső gyermekükkel. A foglalkozást kerámiatárgyak és kristályok egészítették ki.
A révész átkelőhelye nevű megállóban Gryllus Ábris mellett Tong Wenmin videomunkája várta a látogatókat, akik egy húszperces videóban egy maláj hullámokkal küszködő embert figyelhettek meg. Az alkotásban megjelenő hullámzó test küzdelmes átalakulása inspirálhat a gyógyulásra – vallják az alkotók.
A következő állomáson Bajusz Orsolya és Bartók József vezette az érdeklődőket egy, a kövek energiáit megjelenítő tanösvényre.
A WOFT formáció és Piróth Tímea jegyezte Démonok földjén a Ki vagyok én, honnan jöttem, és merre tartok? kérdésre kereste a választ. Mondanivalójuk szerint a belső démonokkal való szembenézés lehetőséget teremt, hogy jobban megismerjük önmagunkat.
A megtisztulás folyamatában a Varsányi Szirének kísérték a gyógyulásra vágyókat, akik hátradőlve adhatták át magukat a szirének dalának. A Varsányi Szirének autodidakta női a cappella csoportosulás öt éve jött létre, folytonos formálódásának állandó részét jelentik a rendszeres, kötetlen és szabad közös éneklések, a koncertek, a művészeti kollaborációk, illetve a közösség építése.
Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester a Bartók-negyed folyamatos fejlődéséről beszélve elmondta, hogy a mostani esemény újabb fejezete a környék átalakulásának. Ősszel nagy bejelentések várhatók, szeptemberben fesztiválhónap keretében élvezhetik az érdeklődők a kulturális erőtér adta lehetőségeket.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.