Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 27. hétfő, László

Gondoskodás, nem kegyetlenség

Újbuda   |   2022, június 15 - 14:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egyre gyakrabban hallani kukába dobott kölyökkutyákról és kismacskákról; országosan állatok tízezrei kerülnek különböző menhelyekre, a gondozók alig győzik a munkát. A közösségi oldalakon eközben mindennaposak a kóborló ebekkel kapcsolatos, „Keressük…” kezdetű bejegyzések.

Mindez elkerülhető lenne, ha a gazdák a hobbiból tartott négylábúak mindegyikét ivartalanítanák. Intő számtani példa: egyetlen kutyapár nyomán – évi kétszeri elléssel, négyes alommal, majd az utódok további ugyanilyen arányú szaporulatával számolva – tíz év alatt akár 20 millió kutyakölyök születhet. A meglepetésként érkező alom kölykei szerencsétlen génkombinációk miatt gyakran súlyos idegrendszeri betegségekkel születnek. Őket később több esetben utcára hajítják, de sorsuk altatással is végződhet. (Az illegálisan tevékenykedő szaporítók ötletszerűen keresztezik a kutyákat, majd később fajtatiszta utódként adják el súlyos százezrekért a keverék, problémás ebeket.)
Az ivaros állatok sokkal agresszívebbek egymással. Hajtják őket a hormonok, durva, akár halálos sérüléseket okozhatnak egymásnak, illetve a harcoló feleket szakszerűtlenül szétválasztó gazdák, esetleg járókelők is sebeket szerezhetnek. – Ezek az ebek nagyobb eséllyel szöknek meg otthonról. Különösen a kanokra kell vigyázni a tüzelési időszakban – elég, ha megéreznek egy-egy párzásra kész szukát, a több méter magas kerítés sem lehet akadály, hogy utánuk rohanjanak. – mondta dr. Papp Antal, a Talpas Állatorvosi Rendelő vezetője.
Az ivartalanítás hatása rendkívül jótékony: az állatok többnyire kiegyensúlyozottabbak, fegyelmezettek lesznek, könnyebben taníthatók, jobban ragaszkodnak gazdájukhoz. A szukáknál csökken az emlőrák esélye. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit a szaporító szervek eltávolításával kapcsolatban. Az operáció után a kutya nem lesz sem kövérebb, sem boldogtalanabb: számukra a párzás nem jelent örömforrást. A műtétet a hivatásos állatorvosok korszerű körülmények között, humánus módon végzik, az altatás és a fájdalomcsillapítás alapkövetelmény.
A műveletet érdemes 6 hónapos és 1 éves kor között elvégeztetni: a kölykök gyorsabban regenerálódnak az operáció után. Sokuk már másnap játszana, ez azonban szigorúan tilos. A seb nem igényel különösebb utókezelést, de arra figyelni kell, hogy az állat ne piszkálja, még karcolás se érje a heget.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.