Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Gólem a K.A.S. Galériában

Újbuda   |   2022, június 27 - 09:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Természetben készült fotók negatívjainak egymásra szkenneléséből és vetítéséből áll össze a K.A.S. Galériában június 14-étől látható kiállítás, az Ozirisz prófétája.

A Kecskés Péter és Jakab Krisztián műveit bemutató tárlat három egységből áll; két performanszon készített digitális és analóg fotókból, beállított fényképekből és egy videóból. A címadás a profetikus hagyományra utal. A túlvilág bejárása szükségképpen a beavatási utak sajátja. Mindez az alkímiában leginkább a „nigredo” (egy új kezdet első szakasza, jelentése feketedés) fázishoz tartozik, ezért látható a performer a fekete-fehér képeken az agyagba és földbe ragadt gólemként, illetve második Ádámként. A teljes alkimista folyamatra utalva szerepel az egyik képen a szürkésfekete fázis, majd a kifehérítés (albedo), végül a vörösödés (rubedo). A kiállítás július 11-éig, szerdán, csütörtökön, pénteken 15–18 óráig, valamint előzetes bejelentkezéssel tekinthető meg.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.