Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Frissek és szeretettek

Újbuda   |   2018, december 10 - 14:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Trezor Galériában nyílt meg a Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Vereczkey Szilvia kiállítása december 6-án. Az alkotó régi kedves darabjait és legújabb munkáit vitte el a B32 Galéria és Kultúrtérbe, a megnyitón Wehner Tibor művészettörténész méltatta az életművet.

Vereczkey Szilvia Sajnovits Sándor, Eigel István tanítványaként végzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán, és már diplomamunkáját nívódíjjal jutalmazták, amelyet sok más elismerés követett. Az ezredforduló óta Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola Textil szakosztályának tanára, 2006-ban kapta meg a Ferenczy Noémi-díjat. Fő műfaja a kollázs, műalkotásaihoz az anyagokat először felszabdalja, roncsolja, majd azokat építi újra egésszé. Munkája során különböző struktúrájú, színes anyagokat használ, szívesen alkalmaz áttetsző, színjátszó kelméket. Ráncolással, gyűréssel, csavarással gépi és kézi varrással alkotja meg munkáit.
A Frissek és szeretettek című kiállítás 2019. január 11-ig tekinthető meg hétköznap 10-18 óráig a helyi rendezvények függvényében. A galéria 2018. december 20. és január 2. között zárva tart.

D. B. S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.