Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Fővárosi Közgyűlés: városarculati feladatokat ellátó céget hoz létre a város

Újbuda   |   2015, január 28 - 18:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elfogadta a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendeletet szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Döntöttek egyebek mellett a településszerkezeti terv és rendezési szabályzatról és arról is, hogy a jövőben hozzáférhetőek lesznek a fővárosi ingatlanértékesítések adatai. Marketingcél létrehozását is megszavazták a városvezetők.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán rendeletmódosításban mondta ki, hogy márciustól Budapest honlapjának főoldalán kell közzétenni az önkormányzati ingatlanértékesítések adatait. Ezeket az értékesítés utáni 14 napon belül kell feltüntetni a budapest.hu oldalon. Az ingatlan helye és értéke mellett például a szerződő felek nevét és az értékbecslést is jelölni kell, és lehetővé kell tenni azt is, hogy a szerződések az ingatlanok értéke és elhelyezkedése alapján is kereshetők legyenek.

A közgyűlés a fővárosi önkormányzat teljes tulajdonában lévő cégeket is utasította, hogy a hozzájuk kapcsolódó ingatlanértékesítéseket is a fenti követelményeknek megfelelően hozzák nyilvánosságra honlapjaikon.
A fővárosi ingatlanértékesítések adatai eddig legfeljebb nehezen elérhető módon szerepeltek az interneten – mondta a döntést megelőző javaslatot jegyző Csárdi Antal LMP-s képviselő.

 városarculati feladatokat ellátó céget hoz létre a város

Bevételek elosztásáról szóló rendelet

Elfogadta a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendeletet is a közgyűlés. Az előterjesztés szerint idén a kerületi önkormányzatokat összesen 101 milliárd 700 millió, míg a fővárost 105 milliárd 800 millió forint illeti meg. A hatályos törvény szerint a megosztott bevételekből a fővárosi önkormányzat részesedése 51, a kerületeké 49 százalék. A főváros az őt megillető 51 százalékból 4 százalékpontnak megfelelő összeget - 8 milliárd 300 millió forintot - a helyi közösségi közlekedési feladatellátásra köteles fordítani.
Az előterjesztésből az is kiderült, hogy 14 kerület maga kívánja a helyi idegenforgalmi adót kivetni. Ezek az önkormányzatok a főváros által beszedett összegből nem részesülnek. A főváros egészére mindössze 7 millió forint idegenforgalmi adót osztanak meg.

Településszerkezeti terv és rendezési szabályzat

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a budapesti településszerkezeti tervet és rendezési szabályzatot is, azzal a kitétellel, hogy a két dokumentumot még idén felül kell vizsgálni. Törvény szerint a településszerkezeti terv a többi között meghatározza a település alakításának, védelmének lehetőségeit és fejlesztési irányait, ennek megfelelően az egyes területrészek felhasználási módját. A fővárosi rendezési szabályzat a főváros teljes közigazgatási területére megállapítja a területfelhasználási egységek beépítési sűrűségét, valamint az egyes területek beépítési magasságának korlátozásával kapcsolatos előírásokat.

Marketingcég népszerűsíti a jövőben Budapestet
Városarculattal, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság létrehozásáról is döntöttek szerdán. Az arculatfejlesztés egyik elsődleges célja, hogy mindenkiben tudatosuljon: Budapest attraktív, kényelmes, élhető nagyváros. A létrejövő társasággal az alapító okiratban meghatározott feladatok ellátására - a cégbejegyzést követően - közszolgáltatási szerződést kötnek. Tarlós István főpolgármester a napirendi pont vitájában elmondta: a cég "aprócska" lesz, néhány emberből áll majd, és szoros szimbiózisban dolgozik majd a már meglévő, másik fesztiválokkal és turizmussal foglalkozó céggel.

Csatlakozás a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez

Döntés született arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzat csatlakozna a Budapesti Önkormányzatok Szövetségéhez (BÖSZ). A 2011-ben életre hívott szövetség a főváros közigazgatási területén működő kerületi önkormányzatokat tömörítő társadalmi szervezet. A Fővárosi Önkormányzat csatlakozásával létrejöhet - egy kivétellel - valamennyi budapesti önkormányzat BÖSZ keretében történő együttműködése, amely elősegíti a hatékonyabb együttműködés és érdekérvényesítés megvalósítását - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta ez évi munkatervét is, amely szerint július kivételével havonta tart rendes ülést, és a fővárosi kitüntető díjak átadása alkalmából - várhatóan június 19-én és november 17-én - ünnepséget rendez.

Továbbá közbeszerzési eljárást írnak ki 60 milliárd forintos kölcsönfelvételre a 3-as metróvonal felújításának finanszírozásához. A döntés értelmében tárgyalásos közbeszerzési eljárást indítanak 60 milliárd forint összegű kölcsönszerződés megkötésére.

Újbuda/MTI